Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У гривнях чи в доларах: як зберігають свої заощадження «білі комірці»

Більше половини офісних працівників планують свій бюджет і живуть у відповідності з доходами. Третина інколи залазить у борги. І лише 6% зізналися, що не вміють управляти фінансами. Заощадження є більш, ніж у половини «білих комірців». Як показало опитування Міжнародного кадрового порталу hh.ua, свої гроші українці зберігають у банку, а також вдома у валюті.

Добробут людини залежить не лише від рівня доходів, але й від фінансової грамотності — вміння розпоряджатися грошима й правильно розставляти пріоритети під час планування бюджету. Як показало опитування hh.ua, лише один із восьми «білих комірців» практично ніколи не відчуває матеріальних складнощів. Решта час від часу опиняються у ситуації безгрошів’я. Головною причиною цьому українці вважають низькі зарплати, а також затримки виплат з боку роботодавця, і лише деякі говорять про своє невміння управляти фінансами.

Трохи більше половини опитаних з впевненістю заявили, що завжди планують свій бюджет і живуть за доходами. Ще понад третина офісних працівників, незважаючи на всі спроби грамотно розпоряджатися грошима, інколи мають борги. Лише 6% зізналися, що не вміють рівномірно розподіляти бюджет — спочатку витрачають багато, а наприкінці місяця економлять на всьому. І лише одиниці не рахують грошей і не ведуть облік витрат, адже ніколи не відчувають дефіциту бюджету.

Варто зазначити, що представники сильної статі більш впевнені у своїй здатності управляти фінансами. Серед чоловіків більше тих, хто стверджує, що витрачає гроші з розумом. Відповідно жінки частіше зізнаються, що не вміють планувати витрати, а тому інколи беруть у борг.

Трохи менше половини опитаних не в змозі відкладати кошти і живуть від зарплати до зарплати. Де ж зберігають свої заощадження ті, в кого вони є? Як показало опитування, приблизно третина «білих комірців» користуються послугами банку. Ще стільки ж офісних співробітників зберігають гроші вдома у доларах. Приблизно п’ята частина опитаних, незважаючи на валютні стрибки, віддають перевагу накопиченню грошових заощаджень у гривнях. І лише невеликий відсоток інвестує капітал у нерухомість або в дорогоцінні метали.

Варто також вказати, що серед тих, хто довіряє свої гроші фінансовим установам і вкладає гроші в придбання нерухомості, найбільше власників особистого бізнесу й топ-менеджерів. Крім перелічених варіантів, «білі комірці» зазначали, що інвестують фінанси в розвиток бізнесу, цінні папери, в недержавний пенсійний фонд і в страхування. Також знайшлися ті, хто вважає, що найбільш виправдані інвестиції — це інвестиції в себе і свою родину.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в лютому 2016 року. В опитуванні взяли участь 3310 респондентів із різних регіонів України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ