Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

У Львові опалювальний сезон під загрозою, а Теплоенерго можуть захопити

У Львові опалювальний сезон під загрозою зриву. На сьогодні львівські комунальні теплопостачальні підприємства мають арештоване майно та розрахункові рахунки - через нараховані їм штрафні санкції. Про це сьогодні, 30 серпня, представники теплопостачальних підприємств розповіли на прес-конференції, повідомив кореспондент Гал-інфо.
Фото - ar.volyn.ua

Як розповіла голова первинної профспілкової організації ЛКП «Львівтеплоенерго» Тетяна Величко, причиною кризової ситуації є те, що Президент України 12 серпня наклав вето на законопроект №2706 «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування суб’єктів господарювання у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення», прийнятий парламентом 7 липня 2016 року.

Необхідність цього закону, каже вона, полягає у тому, що теплопостачальні підприємства мають значні борги за спожиті енергоносії, їм нарахували пеню та штрафні санкції.

«Закон передбачав встановлення мораторію на нарахування пені і штрафів на борги теплопостачальних підприємств а також зняття штрафних санкцій з цих підприємств, адже борги виникли з вини держави. Борги виникли через те, що держава не своєчасно відшкодовувала підприємствам різниці у тарифах, невчасно перераховувалися пільги і субсидії. Крім того, була значна заборгованість бюджетних установ за спожиті тепло і гарячу воду», – пояснила Тетяна Величко.

Голова первинної профспілкової організації ЛКП «Львівтеплоенерго» Богдан Камінський наголосив, що теплопостачальні підприємства Львова не мають основного боргу перед газовиками. Однак, штрафів і пені, які виникли з вини держави, НАК «Нафтогаз» нарахував на 100 млн грн.

«Це сталося через невиконання державою своїх зобов’язань. Держава невчасно компенсувала різницю у тарифах в економічно необґрунтованих розмірах, невчасно відшкодовувала пільги і субсидії, бюджетні установи невчасно розраховувалися за спожиту теплову енергію та гарячу воду», - сказав він.

Богдан Камінський наголосив, що законодавець створив усі умови для того, щоб вирішити цю ситуацію, але влада не хоче підтримувати теплопостачальні підприємства.

«На сьогодні нам податкова винна 3 млн грн за спожите тепло, і ми вже поставили на примусове стягнення, щоб отримати ці кошти», - наголосив він.

Заступник директора ЛКП «Залізничнетеплоенерго» з економічних питань Ярослава Єлфімова запевнила, що у такій складній ситуації опинилися усі теплопостачальні підприємства в Україні.

За її словами, на сьогодні на деяких підприємствах вже є проблеми із виплатами заробітної плати працівникам. Підприємств не мають можливості проводити планові ремонтні роботи, щоб провести опалювальний сезон без аварій.

Вона зазначила, що бюджетні установи фінансуються рівними долями протягом всього року, хоча основне теплоспоживання йде у період опалювального сезону.

«У нас оплата за тепло на цих підприємствах розтягувалася аж до вересня, а нам через це нараховували штрафи і пені. У п’ятницю ми отримали позовну заяву на суму штрафів у 5 млн грн за 2013 рік. Також накладено арешт на все наше майно, через що ми не можемо взяти кредит. Ситуація може призвести до того, що ми не зможемо вчасно розпочати опалювальний сезон, якщо до жовтня не вирішать ці проблеми. Без зупинення нарахування штрафів, списання санкцій, які були накладені на теплопостачальні підприємства з вини держави, своєчасне фінансування бюджетних установ, щоб вони могли вчасно розраховуватися за тепло, опалювальний сезон під загрозою», – сказала Єлфімова.

За її словами, якщо ситуація не вирішиться, то активи теплопостачальних підприємств перейдуть у підпорядкування НАК «Нафтогазу».

«Таким чином, через заборгованості, які виникли з вини держави, підприємства будуть ставати збитковими і помалу переходити у власність певних людей. Що це означає - пояснювати не треба. Це призведе до ще більших цін за комунальні послуги. Якщо так триватиме, то ми не зможемо увійти в опалюваний сезон у жовтні. Має бути мораторій на накладання штрафних санкцій. Вже зараз ми не зможемо розрахуватися вчасно за серпень і вересень, а НАК «Нафтогаз» не виділить без цього нам лімітів у жовтні», - сказала Єлфімова

Щоб виправити ситуацію, керівники теплопостачальних підприємств просять владу звернути увагу на цю проблему, прийняти за спрощеною процедурою новий закон та встановити мораторій на штрафні санкції з боку газовиків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ