Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Уряд має відмовитись від ідеї перерозподілу соціальних стипендій на користь академічних

Якщо уряд має намір заохочувати студентів до навчання та популяризувати освіту, то для цього потрібно виділити додаткові кошти, а не перерозподіляти соціальні стипендії на користь академічних. Про це заявив співголова партії «Наш край» Юрій Гранатуров.

За його словами, такий крок суттєво вдарить по скромному студентському бюджету. «Студенти – це, по суті, незахищена верства населення, тому зменшення соціальних стипендій заради збільшення академічних – є неприпустимим. Якщо уряд справді має намір заохочувати студентство до навчання та популяризувати освіту, то для цього потрібно виділити додаткові кошти, а не забирати їх зі студентських кишень», – зазначив Юрій Гранатуров. 

Він нагадав, що ухваленим цього тижня законом, поданим урядом, скасовано норму про обов’язкову кількість студентів, які мають отримувати стипендію – не менше двох третин.

«Судячи з усього, влада намагається досягнути орієнтиру не більше 7% соціальних стипендій, про який говорила нещодавно міністр освіти. З урахуванням того, що обраним хочуть виплачувати підвищену стипендію, не виключаю, що загалом стипендіатів буде 35-40%. Усі решти змушені будуть шукати можливості для додаткового заробітку. Що аж ніяк не сприятиме успішному навчанню!», – наголосив співголова «Нашого краю».

Окрім того, він переконаний, що питання квот на кількість отримувачів стипендій має бути законодавчо врегульовано, щоб виключити саму можливість зловживань з боку чиновників та керівництва вишів.

«Оскільки держава виділяє кошти, то критерії нарахування стипендій мають бути чітко прописаними. Інакше чиновники матимуть можливість перерозподіляти кошти між ВНЗ, а керівники останніх зможуть «домовлятися» про кращі умови для себе», – наголосив Юрій Гранатуров.

Нагадаємо, минулого тижня Міністерство освіти і науки задекларувало, що планує здійснити перерозподіл соціальних стипендій на користь академічних, знизивши соціальні до рівня 7%. Згодом, цього тижня Верховна Рада України підтримала відповідний урядовий законопроект. Згідно з новим законом, критерії на право отримати академічні стипендії встановлюватиме Кабмін, а вчена рада ВНЗ визначатиме кількість стипендіатів у межах, визначених урядом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ