Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Волинь

В "Шевченківському гаю" монахи рятують дерев'яну церкву

В Музеї народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького у Львові руйнується один із унікальних об'єкт - церква Св. Арх. Михаїла 1863 року з с. Тисовець Сколівського району. Для того, щоб врятувати церкву від часу та байдужості, монахи Свято-Іванівської лаври вирішили закупити необхідні для реставрації матеріали та автентичну гонту.

Окрім того, власним коштом монахи виготовили проектно-кошторисну документацію за 150 тис. грн.

Документацію довелось виготовляти, адже її на церкву Св. Арх. Михаїла в Музеї просто не було, вона загубилася. 

Дивує в даному випадку підхід керівництва музею, адже без документів цього об'єкту просто фактично не існувало, а тому і реставрувати її ніхто не міг.

Також монахи закупили 30 тис. одиниць гонти у майстрів на загальну суму 105 тис. грн. 

Йдеться про гонту, яка є копією автентичної - колена, виконана майстри за старими технологіями.

"Ми знаємо про складний фінансовий стан музею, тому Лавра дає музею гонту. Насправді Ми були готові зі своїми майстрами все це перекрити та відновити, а музей мав дати контрольно-ревізійну комісію, яка б проводила нагляд за цими роботами. Однак, згоди на це ми не отримали", - розповів Гал-інфо настоятель Свято-Іванвської лави отець Юстин Бойко.

Він наголосив, що найголовніше - це порятунок храму.

"Церква Св. Арх. Михаїла (1863 року) походить з села Тисовець Сколівського району. Була перенесена в музей і є другим найстарішим об'єктом після церкви з с. Кривки. Ми хочемо зробити такий меценатських жест від УГКЦ та Лаври - повністю відновити церкву та дзвіницю, яка поруч. Все йшло до того, що ми мали укласти угоду, згідно якої лавра виконає всі ці роботи, а музей мав проконтролювати це та підказувати, як має бути правильно. Однак музей відмовився і вирішив що буде сам виконувати роботи. Ми не проти", - сказав отець Юстин.

Закуплену гонту та необхідний для реставрації матеріал монахи передадуть музею найближчим часом.

Однак, лавра вимагатиме від музею гарантій якісного проведення робіт у відповідні строки. 

Додамо, що сьогодні, 3 березня,  під час засідання виконавчого комітету Львівської міської ради було прийнято рішення про розробку Стратегії розвитку Музею народної архітектури та побуту ім. К. Шептицького. Її мають напрацювати до 15 травня. 

На виконкомі директор музею Роман Назаровець підтвердив пропозицію лаври щодо відновлення церкви Михаїла.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ