Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Депутати Львівської облради хочуть звільнити директора «Львів-ТБ»

Сьогодні, 3 лютого, відбулося засідання постійної комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, туризму, духовного відродження та ЗМІ Львівської обласної ради, на якому члени комісії розглянули питання щодо додаткових коштів на КП ЛОР «Телекомпанія «Львів-ТБ». Окрім того, комісія повинна була винести рекомендаційне рішення, щодо оцінки роботи керівництва «Львів-ТБ». Про це повідомив кореспондент Гал-інфо.

Голова комісії Юрій Візняк на початку наголосив, що для депутатів важливо створити всі умови, щоб телеканал зміг розвиватися та працювати.

«Львівська обласна рада як засновник комунального підприємства має право призначати керівництво», - додав він.

За його словами, учора фракції політичних партій у Львівській обласній раді провели засідання, на яких визначились щодо оцінки роботи керівництва телеканалу.

Депутати так і не визначились що робити з "Львів-ТБ"

Як зазначила т.в.о. директора департаменту інформаційної діяльності та комунікації Львівської ОДА Марія Вагіла, в департаменті є велика дилема щодо розпорядження коштами, адже їх катастрофічно бракує на функціонування телеканалу.

«Ми в такій ситуації, коли на січень-лютий у нас є кошти лише на голу зарплату. Це без урахування комунальних послуг, пального та супутникового сигналу. Ми до 400 тис. грн на зарплату працівникам додали ще 100 тис. грн, щоб канал міг функціонувати. Якщо дати лише зарплату журналістам, то це означає наприкінці лютого канал повністю поховати», - сказала Марія Вагіла.

Вона також наголосила, що депутати самі зробили погану рекламу телеканалу: «Зараз залучити якусь рекламу на телеканал дуже важко, адже рекламодавці не впевнені, чи працюватиме «Львів-ТБ», а дехто каже, що його взагалі закривають. Отож, нині ми чекаємо на чітку позицію засновника, тобто Львівської обласної ради».

Директор «Телекомпанії «Львів-ТБ» Ярослав Антонійчук зазначив, що депутати вимагають розвитку каналу, але не дають фінансування.

«Треба прийняти рішення. Січень минув, коштів нема. Якщо зупиниться супутниковий сигнал, то Нацрада позбавить нас ліцензії. Колектив схвильований. Люди не знають, чи буде зарплата та й чи буде «Львів-ТБ» і через цю нестабільність люди захочуть звільнятися», - сказав він.

Присутній на засіданні комісії заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк зазначив, що 16 лютого на засіданні сесії Львівської облради депутати продовжать розгляд та обговорення цього питання.

«Наша позиція така, що телебачення потрібне. На сесії було багато виступів та обговорень, а отже депутати повинні поставити оцінку керівництву телеканалу. Є серйозні зауваження щодо комерційної діяльності. На сесії керівництво телеканалу має обґрунтувати всі цифри», - сказав Гірняк.

Бюджетна комісія Львівської облради пересварилася через «Львів-ТБ»

Відповідно профільна комісія вийшла із пропозицією щодо звернення до бюджетної комісії з приводу низки пунктів, які стосуються фінансування «Телекомпанії «Львів-ТБ».

Голова профільної комісії Юрій Візняк виніс на голосування звернення (щодо дофінансування телеканалу) до бюджетної комісії та департаменту фінансів Львівської ОДА:

- виділити 4 млн грн на фінансування «Львів-ТБ»;

- орендну плату за приміщення, яке використовує телеканал з 180 тис грн. скоротити до 1 грн;

- не транслювати сесію на ТРК «Львів», а 800 тис. грн. передбачені на це, залишити для телеканалу «Львів-ТБ».

Комісія підтримала таку пропозицію.

Юрій Візняк додав, що представники профільної комісії розмовляли з усіма фракціями: «Спершу взагалі звучала така думка, що телеканал нам не потрібний. Пропонували залишити 18 людей, які зніматимуть матеріали із сесійних засідань Львівської обласної ради та купувати 2 год. ефірного часу в ТРК «Львів». Наразі ми дійшли згоди і десь 98% депутатів розуміють, що канал має бути».

Відповідно комісія перейшла до слухання питання оцінки діяльності керівництва КП ЛОР «Телекомпанія «Львів-ТБ».

«Позиції фракцій сходяться десь приблизно у тому, що керівництво каналу – це люди мистецького скерування, і вони можуть взяти на себе мистецький напрямок, але каналу потрібен менеджер, щоб було комерційне наповнення», - сказав Юрій Візняк.

Далі він зачитав звернення фракцій, які надійшли на комісію.

Відповідно фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність» визнала роботу керівництва каналу незадовільною і пропонує звільнити директора з посади.

Фракція Народного руху України вважає, що комунальне підприємство варто зберегти, але скоротити штат для оптимізації витрат. У зверненні йдеться, що 82 штатні одиниці, з яких лише 11 журналістів, не є оптимальним, а контент, який пропонується, має бути цікавим для глядача і конструктивним. Фракція вважає, що варто провести заміну керівництва телеканалу шляхом проведення відкритого конкурсу.

Фракції «Громадянська позиція» та «Народний контроль» також визнали роботу керівництва незадовільною.

УКРОП у своєму зверненні зайняв нейтральну позицію, а Радикальна партія запропонувала розглянути питання щодо звільнення керівництва телеканалу.

Проти звільнення виступила фракція ВО «Свобода», а фракція «Самопоміч» наразі не прийняла жодного рішення, а член фракції утрималася від голосування щодо цього питання на комісії.

Бути чи не бути "Львів-ТБ"?

Заступник директора «Львів-ТБ» Іванна Савченко заявила, що є певні незбіги з тим, що говорять депутати і їхньою позицією.

«Виходить так, що колектив хороший, а керівництво погане, але хто визначає творчу стратегію та політику каналу? Ніхто не дає жодного шансу показати керівнику справжню роботу, коли вже подолані найголовніші труднощі і напрацьований плацдарм. Зараз абсолютно очевидно, що відбувається, але треба дати шанс і певний термін, щоб показати результат. Виходить так, що як тільки Антонійчук піде з посади, то «Львів-ТБ» отримає фінансування», - сказала вона.

Ярослав Антонійчук сказав: «Ваше право вирішувати, і як вирішите, так і буде, але варто пригадати, що було з телеканалом до мого призначення».

Присутній на сесії представник ГО «Громада та ініціатива» Віталій Горбатенко заявив, що у випадку звільнення керівництва телеканалу відбудеться громадський протест. За його словами, звільнення є необґрунтованим і директор через суд може поновитися на посаді, а з бюджету йому повинні будуть відшкодувати втрачену заробітну плату.

«Наразі зрозуміло, що готується плацдарм, щоб канал попав під когось», - сказав він.

Віталій Горбатенко також додав, що рішення фракції – це політичні рішення, а члени комісії повинні приймати рішення, керуючись особистими міркуваннями.

За його словами, 16 лютого, коли депутати знову розглядатимуть питання фінансування «Львів-ТБ» під стінами обласної ради активісти проведуть пікет.

Додамо, що керівництво телеканалу було призначено за попередньої каденції, коли більшість в раді мала «Свобода». Також додамо, що Віталій Горбатенко є дотичним до середовища ВО «Свобода».

Перед голосування, щодо визнання роботи керівництва «Телекомпанії «Львів-ТБ» незадовільним Юрій Візняк зазначив, що рішення комісії містить рекомендаційний характер і буде запропоноване депутатам на сесію.

В результаті з п’яти членів комісії присутніх було четверо. Двоє з них проголосувало «за» («Радикальна партія» та «Громадянська позиція»), а двоє утрималось від голосування («Самопоміч» та УКРОП).

Відповідно, члени профільної комісії залишили право визначитись щодо оцінки діяльності керівництва телеканалу депутатам на сесії.

Натомість через кілька годин, на засіданні президії Львівської обласної ради, яка відбулася сьогодоні, 3 лютого, голова профільної комісії Юрій Візняк озвучив інший результат голосування комісії.

За його словами, комісія визнала незадовільною роботу директора "Львів-ТБ" та рекомендувала звільнити його із займаної посади.

В коментарі Гал-інфо він пояснив, що член комісії від фракції УКРОП, ще раз порадився із своєю фракцією і з нейтральної позиції змінили думку на негативну. Відповідно відбулося переголосування по даному питанню. "За" визнання незадовільною роботу директора телеканалу проголосувало 3 членів комісії і 1 утримався.

На президії голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин зазначив, що відповідно до пропозиції комісії сьогодні ж підготують проект рішення, яке винесуть на сесію, 16 лютого.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ