Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Криза штовхає людей до неочікуваних кроків, — актриса, тренерка Мар'яна Кучма

Є школи, в які приходиш навчатись уже дорослим. Одну з таких платформ після двадцяти років на сцені — школу Творчого Розвитку Успішних — планує відкрити львівська актриса, тренерка з ораторського мистецтва та дикторської майстерності Мар’яна Кучма.

Фото з особистого архіву Мар’яни Кучми

Жінка розповідає, що почала діяти рішуче, коли пережила непростий період: розпад сім’ї й розлука з єдиною донькою, пандемія і відсутність роботи, а згодом війна. Криза змусила жінку переглянути життя, і дала стимул діяти, переформатувати себе і світ навколо. 

Усе почалось з курсу

“Жінка — це така категорія землі, людства, коли на неї щось тисне, вона починає себе проявляти, й проявляти на такому гарному творчому етапі”, — розмірковує Мар’яна.

2019 рік. Перша хвиля пандемії COVID-19. Театр зачинено, артисти не отримують жодних доходів. Купа негативних моментів, які трапляються в особистому житті. Жінка ізолюється від зовнішнього світу. Дзвінок від подруги: ти ненормальна, і так сидиш замкнута. Ти ж володієш таким класним інструментом творчості — роби свій курс.

“Приблизно тоді, два роки тому, мені запропонували проводити онлайн-уроки для дітей, але всю інформацію потрібно було якось структурувати. До того я окремо займалася з людьми за межами театру: хтось звертався зі запитом опанувати акторську майстерність, хтось — сценічну мову. Але конкретного запиту на проєкт з розвитку дикції, ораторського мистецтва, особистого бренду не було”, — розповідає жінка. 

Фото з особистого архіву Мар’яни Кучми

Після  цього Мар’яна Кучма почала працювати над авторським мінікурсом "Дикція — це творчість". І несподівано для неї почали приходити зацікавлені люди. 

“У цьому стресі воно пішло валом, одне за одним. Я почала спостерігати за коучем Віталієм Корсиком, до якого наважилася піти на коучсесію з розвитку. І ми почали з авторського курсу "Дикція — це творчість". Я його систематизувала, структурувала і вже на п'ятій нашій зустрічі, наче грім серед ясного неба, у мене виникає ідея направлена, певно, Богом: збери крутих тренерів і створи свою школу. На той час вона називалась Перша бізнес-школа, згодом з'явилась назва Творчий Розвиток Успішних (ТРУ)”, — пригадує артистка.

Через панічні атаки  — до допомоги іншим 

Відкриття школи мало відбутися торік 27 березня. До того в жовтні 2021 року, зазначає Мар’яна Кучма, у неї з’явилась ідея створити проєкт, в якому люди могли глибинно перезавантажитись й відкрити себе. І жінка почала підбирати тренерів. 

Фото з особистого архіву Мар’яни Кучми

До команди ТРУ приєднався коуч з особистого розвитку, сексолог Віталій Курсік, фототерапевтка Катерина Птаха, психологиня стилю Катерина Клак і тренерка з етикету Уляна Кіндій.

Сама засновниця школи мала проводити навчання з ораторського мистецтва та дикторської майстерності для учнів. 

“Ідея і місія школи — це глибинне розкриття потенціалу успішної людини завдяки допомозі та підтримці цих тренерів. Ми зібрались, структурували наші курси, я прописала бізнес-ідею. Усе було класно, але ситуація різко змінилась 24 лютого і перекреслила абсолютно все. Ніхто тоді нічого не знав, ніхто не розумів, що відбуватиметься далі”, — ділиться Мар’яна.

Жінка закрила проєкт, і забула про нього. Утім, у життя виявились інші плани. Мар’яна Кучма пригадує, як на третій день після вторгнення вперше пережила панічну атаку. 

“У перші дні вторгнення я знаходилась за містом. Тоді мережею ширилась купа фейків, зокрема інформація про те, що не можна вмикати світло. Раптово у мене почалась паніка. У домі, де ми зупинились, виявилась звичайна пневматична гвинтівка, і я пішла стріляти у “світло”, яке було у сусіда. Мене швидко зупинили”, – видихнувши, пригадує співрозмовниця і додає. – Тоді я негайно зрозуміла, що треба збирати школу. Тільки потрібно було її змінювати, ставити зовсім іншу мету —  допомагати людям відновлюватись і знаходити вихід з панічної атаки та зривів”. 

Якийсь час п'ятеро тренерів діяли в театрі ім. Марії Заньковецької, де працює Мар’яна, але згодом їм довелось шукати новий простір.

Фото: "Подія 24/7"

Актриса звернулась за допомогою до депутатки міської ради Анни Дідух, яка надала контакти бізнесмена Михайла Мамута. Той допоміг тренерам з локацією і дозволив їм працювати на базі закладу “Подія 24/7”, де в доковідний час львів’яни й не тільки могли одружитись за добу. 

Більше як місяць простір ТРУ працював на волонтерських засадах з людьми з усієї країни, які потребували відновлення й перезавантаження. Також приходили самі тренери. Серед них: арттерапевт, нейрографік, лялькотерапевт, співотерапевт, психологи різних напрямків, тілесний практик тощо. 

"Ми почали реабілітовувати одне одного. Так зібрались 25 тренерів, які безоплатно працювали на цій платформі з кінця березня до початку травня”, — розповідає Мар’яна Кучма.

Команда провела десятки тренінгів для внутрішньо переміщених осіб різного віку. Та найбільше Мар’яна пригадує захід, на якому учасниці зустрічі у руках майстринь змогли забути про проблеми й втому, й перевтілились у надзвичайно красивих жінок.

“Я завжди згадуватиму: ми зробили з тренерами дуже класну зустріч "Світ краси". Наша фотографиня Катерина Птаха, яка сама пережила евакуацію з Донецька у 2014 році та знову — з Києва у 2022 році, почала себе реалізувати тут. З нами була мейкап-артистка, і ми запустили тренінг з перезавантаження краси. Прийшло дуже багато жінок, і я була здивована. До нас навіть прийшли жінки-медсестри, які працювали у "швидкій" на Топольній. Тоді якраз інтенсивно почали привозити поранених, і ці жінки, які втомлені прийшли до нас зі зміни, перевтілились в таких красунь", — ділиться вона.

Фото з особистого архіву Мар’яни Кучми

Ситуація із ТРУ зараз 

Наразі кожен тренер, а їх шестеро, працює по окремо, але команда підтримує зв'язок і чекає відкриття школи. Мар'яна шукає грантову програму, яка допомогла б повністю стартувати. Каже, для тактильного контакту з людьми потрібне приміщення. 

"Зараз це моя любов і хобі, яким я постійно займаюсь і хочу пустити у світ. Проєкт — затратний і для того, щоб зробити, що я хочу, мають бути грошові витрати. І це нормально. Процес йде. 

Завдячуючи фейсбуку й інстаграму, ми хоч бачимо скільки ми зробили за рік", — ділиться акторка.

Керівниця ТРУ пояснює, що школа потенційно орієнтована на дорослих, які заробляють і зацікавлені у своєму розвитку і перезавантаженні: 

“Ми хочемо, щоб був взаємообмін і результат. Робота над собою має бути усвідомлена. І людина має розуміти, що вона приходить до мене не для того, щоб просто отримати інструмент і піти. Ні. Ви приходите для того, щоб разом зі мною працювати. 

Це може бути прибиральник, який готовий оплатити навчання і зробити крок у свій розвиток, директор, який має все, але йому бракує нового дихання і відкритої нової грані. Це може бути й студент, який знає хто він  і хоче про себе заявити. Чи це є розвиток бренду? Так! Чи це є розкриття себе як особистості? Авжеж”, – стверджує жінка.

Фото з особистого архіву Мар’яни Кучми

Курс триватиме близько півтора місяця і складатиметься з 18 уроків, по три від кожного з викладачів. 

У групі з семи-п'ятнадцяти осіб кожен учень раз на тиждень працюватиме над собою. 

"Наша неподібність на інших — кожен з шести тренерів має духовних зв'язок зі своєю роботою. Своє хобі вони перетворили у свою любов, і це проявляють у своїх творіннях. Таким чином через творчість, нестандартні погляди я хочу, щоб школа набрала того, що набирають курси кожного з нас. Об'єднатись й дати можливість тренерам творити під однією шапкою — ось такий Творчий Розвиток Успішних", — говорить Мар'яна Кучма. 

За її словами, великою проблемою сучасних людей є розфокусованість, і з цим є сенс боротись. 

"На заняттях ти даєш зворотний зв'язок людям і допомагаєш проявити себе. І цього достатньо: дати цей поштовх, щоб людина надалі себе розвивала. Бо ми інколи розвиваємось, метаємось і не можемо себе знайти у тому усьому", — каже тренерка. — Мені дуже цікаво розкручувати, розкривати людей. У мене немає учня, що нічого не може. Повторюю: є фраза "не розумію", "не знаю, як це зробити", але фрази "не можу" — не існує. Це інша позиція". 

Криза — це теж добре 

"До 24 числа я зіткнулась з тим, що насправді є потреба, аби людина опинилась в якійсь кризі, щоб змістити свій погляд, — розмірковує Мар'яна. — Ми зараз усі в кризі, і люди та їхнє мислення настільки змінилось, що вони почали розуміти, що їм потрібно. Та війна, як би це не звучало, настільки відсіяла дурне і відсіює далі, що ширма піднялась, очі розплющились і ти починаєш розуміти, що насправді тобі потрібно. Акцент змістився: зараз не є модно – те, що модно, а те, що з тебе виходить — твоя душа, духовність".

Фото з особистого архіву Мар’яни Кучми

Напевно, кризова ситуація дає розвинути творчість, зараз навіть бізнес робиться через творчість, каже актриса. 

"І, можливо, цей коридор дався мені, щоб я навчилась ведення бізнесу і стала підприємицею. Мій мозок не був заточений на ведення бізнесу. Це зараз я почала розуміти хто, що, яким чином, як комунікувати з людьми, як прокручувати справи, бо це зовсім інша ніша, — зауважує Мар'яна і додає. — Наразі  я інтенсивно проходжу тренінги з ведення бізнесу й вчуся. Ми щось робимо завжди для себе. І якщо ми робимо це зі 100% віддачею, воно дає результат в будь-якому випадку. Просто так не пройде".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ