Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Leopolis Baroque Festival об’єднає музичний світ бароко в органному залі

Уже сьогодні о 19.00 стартує Leopolis Baroque Festival. Напередодні відкриття трьохденної музичної феєрії у прес-центрі Гал-інфо відбулась розмова зі солістами концерту, які відкриють львівський фестиваль барокової музики.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Організатори запланували, що на початку зазвучить Симфонія №2 Карла Філіппа Емануеля Баха у виконанні Ukrainian Festival Orchestra. Наступна композиція – батька-Баха – Концерт для скрипки, гобоя та оркестру (до мінор, BWV 1060). І звісно ж традиційно – знайомий усім твір Антоніо Вівальді – “Пори року".

«Фестиваль зібрав хороших друзів з України, Польщі, Чехії, Америки для того, щоб помузикувати. У той час, коли на вулиці пече сонце, у нашому органному залі освіжаюче повітря. Окрім того, що слухачі зможуть сховатись від літньої спеки, ще й почують звучання світових композицій епохи Бароко.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Тож, з назви фестивалю можна зрозуміти, що він присвячений популяризації та знайомству виключно з бароковою музикою. Це, наприклад, вічна і завжди актуальна музика сина та батька з сім’ї Бахів. Вона надихає на думання про вічне.

На концерті слухач зможе запастись на все літо гарним настроєм, побути на самоті зі своїми думками. А також, чого нам інколи не вистачає – відволіктись від побутових проблем», – розповів директор Будинку органної та камерної музики Іван Остапович, який 8 серпня перейме диригентську паличку від Теодора Кухара.

Перевтілення дириґента: які сюрпризи готує Leopolis Baroque Festival

Самого ж маестро Теодора Кухара вважають найзаписуванішим дириґентом свого покоління. Проте 8 серпня він гратиме як соліст «Концерт для флейти, гобоя та альта» з оркестром Телемана і «Бранденбурзький концерт №6» Баха, а Третій бранденбурзький концерт як оркестрант.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

На питання, як він почувається у кожній з цих ролей, Кухар відповідає: “Існує тільки музика. Кожен, хто бере участь в її творенні, незалежно від того, хто він – диригент, перший гобоїст чи останній віолончеліст, є повноправним партнером у цьому процесі».

У програмі Фестивалю також буде Концерт для скрипки, гобоя та оркестру до мінор, який виконає українська гобоїстка Уляна Макєєва разом з чеським скрипалем Йозефом Шпачеком та Українським фестивальним оркестром. Цей твір вражає майстерним поєднанням сольних інструментів та оркестру.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Головна гобоїстка Одеського філармонічного оркестру Уляна Макєєва розповіла, що кожен концертний зал звучить особливо, тому перед музикантом щоразу стоїть завдання – адаптуватись.

«Акустика органного залу досить типова для собору, але не звична для оркестрового залу. До прикладу, я звикла грати у більш швидкому ритмі. Проте враховуючи, особливості приміщення – це не можливо. Це робочі моменти, які ми вирішуємо під час репетиції. Музикант мусить адаптуватись під концертний зал, аби максимально передати звучання кожної ноти, яку хотів донести композитор до слухачів.

Я сподіваюсь, що деяким творам з програми ми дамо перше життя. Адже ми виконаємо не популярні, і може навіть невідомі на загал твори барокових композиторів».

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

У перший день Leopolis Baroque Festival також звучатимуть “Пори року” Вівальді. Твір, наділений магією, що її щедро розсипав між нотами темпераментний італієць, цього разу звучатиме у виконанні Йозефа Шпачека та оркестру. Наймолодший скрипаль-концертмейстр в історії Чеської філармонії Йозеф Шпачек, почавши навчання в Празькій консерваторії, пізніше переїхав до США в Нью-Йорк, а потім до Філадельфії. У 2015 році його диск визнали "Записом місяця та року”.

«Я вже сім років на посаді першого концертмейстера Чеської філармонії. Цей час пролетів, як день. Я навіть не зауважив, що вже через пару тижнів я розпочну свій восьмий сезон. Водночас, я надзвичайно радий, що адміністрація філармонії дає можливість грати як солісту по всьому світі, викладати гру камерної музики. Я думаю, що це допомагає мені тримати себе у музичній формі.

Пам’ятаю, коли мені було десь 15 років, я вперше вивчив «Пори року» Вівальді. Це класичний твір, який кожен музикант має знати. На мою думку, Вівальді був дуже прогресивним як для свого часу. Музика має широку комбінацію. Вівальді очікував, що скрипаль зможе цілковито розкрити перед слухачем».

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Нагадуємо, що сьогодні, 7 серпня, о 19.00 відбудеться концерт-відкриття за участі зірок світового масштабу, які зіграють відомі барокові композиції Баха та Вівальді! Квитки можна придбати у касі Органного залу перед початком концерту. Не проґавте можливість порелаксувати.

Довідка. фLeopolis Baroque Festival проходитиме у Львові вперше. Його організатор – Львівський органний зал. У фестивалі барокової музики окрім львівських музикантів візьмуть участь світові зірки класичної сцени.

7 серпня на сцені Будинку органної та камерної музики гратиме концертмейстер Чеської філармонії, скрипаль Йозеф Шпачек, гобоїстка з Одеси Уляна Макєєва та Ukrainian Festival Orchestra під керівництвом українсько-американського диригента Теодора Кухара. У програмі – концерти Йоганна Себастьяна та Карла Філіппа Емануеля Баха, а також “Пори року” Вівальді.

8 серпня Теодор Кухар віддасть свою диригентську паличку Іванові Остаповичу, а сам постане перед публікою як альтист. Разом із ним солістами цього вечора будуть Уляна Макєєва (гобой), Михайло Сосновський (флейта), Сергій Гаврилюк (альт). Гратимуть бранденбурзькі концерти Баха та концерти Телемана.

9 серпня в рамках фестивалю відбудеться сольний концерт скрипаля Ореста Смовжа, одного з найталановитіших львівських музикантів, учня всесвітньо відомої Мідорі Ґото (США). Концерт під назвою “Бароко у перспективі” проведе слухачів від Баха і Бальцара до Енеску, від Ізаї до ХХІ століття. Звучатиме твір українського композитора Віталія Вишинського та світова прем’єра – інвенція для скрипки соло “The Worst Death Scene Ever” Томаса Меллана.

Володимир Нижняк, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ