Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські курсанти проходять інтенсивний польовий вишкіл

Для курсантів випускних курсів Національної академії сухопутних військ розпочався етап посиленої практичної підготовки, мета якого - закріпити знання та навички, отримані ними під час навчання.

Першими до Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії вирушили курсанти-випускники, котрі здобувають фах майбутніх командирів механізованих підрозділів. У сучасних навчально-тренувальних комплексах, на тактичних полях, військових стрільбищах й танкодромі, вони доводять свої навички до бездоганності. Втім, одним із найважливіших вмінь для воїна-піхотинця є досконале володіння штатним озброєнням.

Львівські курсанти проходять інтенсивний польовий вишкіл

Одним із елементів, який опановують майбутні офіцери на полігоні, є стрільба з гранатометів та озброєння БМП-1 із закритих вогневих позицій на великі відстані. Адже досвід бойових дій на сході України довів, що навіть достатньо старі зразки озброєння ще радянського виробництва у вмілих руках здатні ефективно знищувати противника на великих відстанях, не наражаючи розрахунок гранатомету чи екіпаж бойової машини на небезпеку.

До прикладу, старий, проте надійний, станковий протитанковий гранатомет СПГ-9 «Спис» до воєнної агресії Росії проти України був фактично знятий з озброєння Українського війська. Однак з початком війни на сході держави його повернули до строю і він неодноразово довів свою ефективність на полі бою.

Сьогоднішні курсанти Національної академії сухопутних військ демонструють справжню майстерність із використання СПГ-9. Кажуть, що не даремно цьому зразку озброєння в армійському побуті дали назву «сапог». Адже це не просто співзвучність абревіатури із російським відповідником слова «чобіт», а й справедлива аналогія – гранатомет здатен дати прочухана не лише ворожій піхоті, але й знищити важку броньовану техніку супостата. До слова, дальність стрільби «Списа» - до 4500 метрів, а швидкострільність – до 6 пострілів на хвилину.

Окрім СПГ-9, курсанти-піхотинці також опановують ведення вогню з закритих вогневих позицій з озброєння БМП-1 та автоматичного станкового гранатомету АГС-17. При здійсненні розрахунків юнаки використовують спеціальні математичні формули та топографічні точки прив’язки на місцевості.

- Особливості стрільби з закритих вогневих позицій полягають у тому, що екіпажі бойових машин чи гранатометні розрахунки не бачать цілі. Тому необхідно заздалегідь здійснити прив’язку на місцевості, а саме орієнтування відбувається за допомогою топографічних карт. Також можуть використовуватись дані з безпілотних літальних апаратів, - розповів старший викладач кафедри вогневої підготовки підполковник Олександр Барабаш. – Тож, курсанти повинні вміти використовувати спеціальні прилади для обчислення розрахунків стрільби на великі дальності, працювати з топографічними каратами, розраховувати горизонтальні та вертикальні кути, а головне – якомога більше практикуватись.

Однак не лише вправне використання зброї робить з вихованців Національної академії сухопутних військ професіоналів військової справи. Однією із головних якостей випускників військового вишу є їхнє вміння керувати підрозділами на полі бою, ухвалювати правильні рішення, організовувати взаємодію та робити все можливе для збереження підлеглих.

Львівські курсанти проходять інтенсивний польовий вишкіл

Такі вміння та навички курсанти-піхотинці мають змогу отримати під час участі у тактичних навчаннях та в ході практичних занять у сучасних навчально-тренажерних комплексах.

Одне з таких занять – дії механізованого взводу під час бойових дій в місті. Чотири сучасні тренажери бронетранспортерів БТР-4Е дозволяють одразу трьом екіпажам виконувати навчально-бойове завдання у єдиному тактичному середовищі. А це три механізованих відділення та машина командира взводу, який і керує діями своїх підлеглих.

Протистоїть курсантам майже справжній супротивник, також на бронетранспортерах, бойових машинах піхоти й, навіть, танках. Все це у реалістичному віртуальному середовищі. Однак його не варто порівнювати із комп’ютерною грою – всі тактико-технічні характеристики бойових машин, озброєння, кількість боєприпасів та живучість БТР жодним чином не відрізняються від справжніх.

Одна помилка водія - і машина зупиниться, що дасть змогу віртуальному противнику в той же момент знищити весь екіпаж. Невиправдана витрата боєприпасів навідником дуже швидко залишить екіпаж без зброї. А неправильне рішення командира взводу чи командира бойової машини наражає на небезпеку весь підрозділ. Тому всі дії мають бути виваженими, екіпаж – злагодженим, як і робота всіх чотирьох машин у багатовимірному комп’ютерному середовищі.

- Звісно, імітація бойових дій з використання цього тренажерного комплексу не здатна повністю передати реалізм справжнього бою. Втім, якщо враховувати економію матеріальних засобів, боєприпасів, пального та інших дорого вартісних аспектів, то ефект від використання цього високотехнологічного обладнання є разючим.

Львівські курсанти проходять інтенсивний польовий вишкіл

Курсанти мають змогу в повному обсязі навчитись ефективно діяти в складі підрозділу за умов стрімкої зміни обстановки, - зазначив викладач кафедри тактики майор Єгор Якимов.
До слова, такі тренування курсанти проходять вперше, і віртуальна місцевість відповідає реальним містам та селищам, зокрема, і на сході України.

Інтенсивний польовий вишкіл для курсантів-випускників Національної академії сухопутних військ триватиме ще декілька тижнів. За цей час майбутні офіцери пригадають все, чому вчились впродовж майже чотирьох років, а також опанують нові знання та навички, які стануть їм у нагоді під час служби вже у якості командирів на офіцерських посадах.

Підполковник Антон Миронович,
Прес-служба Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ