Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львівську обласну раду не завадить омолодити, – кандидат від «Слуги Народу» Олександр Немченко

Олександр Немченко

Усім, хто вагається, де провести свої студентські роки, 21-річний кандидат у депутати до Львівської обласної ради від партії «Слуга Народу» Олександр Немченко радить Львів – місто, в якому зосереджено безліч шансів для молодої людини. Однак саме політики повинні створити такі умови, щоб ці шанси не були змарновані. Тому Олександр Немченко закликає своїх однолітків не цуратись політики і 25 жовтня зробити свідомий вибір.

Молодь не ходить на вибори і взагалі не цікавиться політикою – це міф чи реальність?

Все залежить від того, про яку молодь ми говоримо, від оточення, в якому молоді люди обертаються. Адже «молодь» – це надто широке визначення.

Я спілкуюсь з однолітками, які є зовсім різними за своїми вподобаннями. Хтось цікавиться спортом, комусь до вподоби тема інвестицій. Звичайно, є й такі, що мають інтерес до політики, однак я б не сказав, що їх багато.

Головна ж причина того, що молодь не вельми цікавиться політикою, як на мене, полягає у тому, що протягом 20 років ми бачимо одні і ті ж обличчя при владі, яким приблизно 50-60 років, і їхні погляди не зовсім збігаються з нашими.

Молодь прогресивна, думає інакше, більш креативно. Підкуп виборців гречкою чи будь-якими іншими благами виглядає з «молодого» погляду вже зовсім смішно. Молода людина точно не проголосує за такого кандидата.

Гірше, коли серед молоді починає домінувати позиція взагалі не йти на вибори, мовляв, мій голос нічого не вирішить. Це категорично неправильно.

Політики, яких ми обираємо, – це, вочевидь, зріз усього нашого суспільства. Виходячи з цього, відсоток молодих людей у політикумі має бути значно більшим на всіх рівнях влади. Зокрема, збірне обличчя Львівської обласної ради явно не завадить омолодити

Але для того, щоб молоді люди почали ходити на вибори і цікавитись політикою, треба, щоб вони ставали депутатами, щоб партії бачили в них своїх кандидатів і своє майбутнє. На перший погляд, це як зачароване коло. Але його можна і треба розірвати. І місцеві вибори, що відбудуться 25 жовтня, – це шанс це зробити.

Треба на ділі показати: для того, щоб стати депутатом не потрібно мати багато грошей і впливових батьків, а потрібно лишень бажання та підтримка.

У Львові навчається приблизно 120 тисяч студентів. Що таке бути студентом чи молодим науковцем у Львові? Це жити коштом батьків? Голодувати? Сидіти на гранті? Підробляти у сфері громадського харчування?

Нема однозначної відповіді. Якщо говорити про таких студентів, які приїхали до Львова на навчання з інших міст, містечок та сільських поселень, то, безумовно, що студентське життя у них складніше і напруженіше, ніж у корінного львів’янина.

На приїжджих лягає проблема пошуку квартири, або ж життя в гуртожитку, вони повинні виділяти додатковий час на розв’язання багатьох побутових справ.

Такі студенти справді найчастіше мають підробіток після пар. Це може бути робота в call-центрах, в закладах громадського харчування, праця промоутером.

Відмінники отримують стипендію. Це невеликі суми, але, як кажуть, гроші зайвими не бувають.

Якщо ж ми розглядаємо постать студента-львів’янина, то йому, як на мене, живеться набагато легше. Часу на навчання у нього більше, а витрат – менше. Дуже круто, коли такі студенти займаються науковою діяльністю, беруть участь в наукових конференціях, одним словом, використовують всі можливості, щоб проявити себе.

Тому студент, який навчається у Львові, – він різний. Не всі стануть науковцями чи бізнесменами. І насправді, так і повинно бути. Нашій державі потрібні професійні люди у всіх сферах життя.

Більше того, як про мене, то вища школа в Україні, попри всю справедливу критику, яка лунає на її адресу, сьогодні виконує одну дуже важливу соціальну функцію – вона формує у молодих українців цінності середнього класу.

Одне з найголовніших життєвих завдань, яке стоїть перед молодою людиною, – це знайти своє покликання в житті. На Вашу думку, атмосфера, яка панує у Львові, вона сприяє тому, щоб одразу на старті життя ти міг би збагнути свій життєвий потенціал?

Я маю Львів за друге місто в Україні після Києва щодо потенціалу можливостей. У Львові й справді зосереджено багато різних шансів для молоді, зокрема, студентства.

Багато моїх друзів, які приїжджають в гості до Львова, вражені масштабами подій, які тут організовують для молоді. Це і конференції, і фестивалі, і концерти. Це саме та атмосфера, яка сприяє як роботі, так і активному відпочинку.

Усім, хто вагається, рекомендую провести свої студентські роки саме у Львові.

Багато хто вважає, що молодіжна політика Львівської міської ради зводиться до фестивалів сиру, пива і вина? Ви поділяєте такий погляд чи ні?

Частково так, адже думаю, що фестивалі сиру, пива і вина багато молодих людей точно не оминуть.

Якщо ж говорити про мої уподобання, то у Львові щороку на початку осені проводиться молодіжний фестиваль Молодвіж, де збираються молоді люди зі всієї України. Це нові знайомства, обмін думками та ідеями, спілкування із запрошеними спікерами.

Крім того, є багато інших проектів, створених суто для молоді. При цьому їх організовує не Львівська міська рада, а громадські організації або ж студентське самоврядування.

Американський письменник Курт Воннегут якось написав, що війна – це справа молодих. У Львові мешкає багато ветеранів російсько-української війни. Часто це ще зовсім молоді люди, на долю яких випали не тільки фізичні, а й величезні психологічні навантаження. На Вашу думку, те що робиться у Львові, цього достатньо, щоб вони не почувалися чужаками у туристично-фестивальному місті?

Львів є одним із найпатріотичніших міст в Україні. Тут справді цінують та поважають наших захисників. Реалізується багато громадських проектів, мета яких – фізична і психологічна реабілітація ветеранів АТО, соціальна підтримка родин загиблих.

Якщо ж говорити суто про соціально-матеріальне забезпечення ветеранів, то його, безумовно, потрібно покращувати в усій Україні.

Сьогоднішні студенти завтра стануть політиками, які будуть ухвалювати рішення, що зачіпатимуть долі мільйонів людей. Які цінності треба виховувати у собі, щоб стати успішним політиком відповідальним перед громадянином?

Найголовніше, як на мене, потрібно кожного разу залишатись чесним перед самим собою, не зраджувати свої життєві принципи, не втрачати себе у сьогоднішньому вирі подій, які ми окреслюємо поняттям «політика». За будь-яких обставин слід залишатись Людиною і гідно виходити із будь-яких ситуацій.

І ви знаєте, як кандидат до Львівської обласної ради від партії «Слуга народу», я впродовж кампанії познайомився з багатьма професійними, творчими і, я б сказав, сердечними людьми. Щиро вірю, що ми переможемо.

Дякую за інтерв’ю.

Розмову вів Петро Возний.

Немченко Олександр. Народився 12 жовтня 1999 року у Львові. З відзнакою закінчив львівську СЗШ №54. Громадський активіст, студент 4-го курсу юридичного факультету Львівського торговельно-економічного університету. Автор наукових статей в галузі кримінального права. Учасник молодіжних освітніх проектів: Модель Конгресу США, Всеукраїнська Модель ООН. Керівник офісу правової допомоги.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ