Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Перші іспити на рівень володіння українською відбудуться 19 липня

Сьогодні, 16 липня, у приміщенні Українського національного інформаційного агентства «УКРІНФОРМ» відбувся пресбрифінг Національної комісії зі стандартів державної мови щодо початку реєстрації на іспит на рівень володіння державною мовою.

Від 16 липня набули чинності нові вимоги використання української мови, в тому числі впроваджується нова процедура підтвердження рівня володіння українською мовою для обіймання посад в органах державної влади та місцевого самоврядування. На брифінгу були висвітлені такі питання, як порядок проведення іспитів; перелік іспитових аудиторій; реєстрація на іспит; структура та оцінювання іспиту; система іспитування.

“Сьогодні ми стартували і вже маємо перших зареєстрованих претендентів на складання іспиту, які прийдуть 19 липня на 9:30 і складуть перші іспити на рівень володіння державною мовою в Україні”, - повідомила Орися Демська.

Голова Національної комісії зі стандартів державної мови, докторка філологічних наук, професорка, розповіла також, що цього року вперше розробили комп’ютерну систему іспитування.

“Ми вперше за історію української державності і української мови розробили комп’ютерну систему іспитування: від початку до кінця весь іспит відбуватиметься на комп’ютерній платформі. Ми виникали в час жорсткого локдауну і ми розуміли, що ті моделі іспитування, які були застосовані в доковідний період в класичній традиційній системі координат, вже не працюють, і ми створили цю комп'ютерну систему”.

Як зазначила Ольга Шевчук-Клюжева, членкиня Національної комісії зі стандартів державної мови, кандидатка філологічних наук, комп’ютерна система покликана мінімізувати вплив людини на перебіг та організацію іспиту.

“Система іспитування налаштована таким чином, щоб мінімізувати вплив людини на перебіг та організацію іспиту. Зокрема, з банку тестових завдань шляхом  випадкового відбору добиратимуться завдання, які потрапляють в конкретну іспитову роботу. Ми вважаємо, що це дуже важливий і прогресивний крок”.

Ольга Шевчук-Клюжева розповіла також про нову структуру іспиту.

“Іспит на рівень володіння державною мовою складається з 4-ох блоків: культура мови, читання, письмо та говоріння, які репрезентовані різною формою роботи претендентів. Це тестування, написання тексту на основі прослуханого аудіофайлу та спілкування”. 

Комп'ютерна система має свої обмеження. Зважаючи на це, як і на недостатню кількість аудиторій, реєстрацію на іспит розтягнуть у часі.  

“Система досить швидко була заповнена заявками. Варто сказати про пропускну спроможність системи, пропускну спроможність комісії: ту кількість претендентів, яка матиме можливість складати іспит. Із моменту реєстрації об 00:01 до 9 ранку - в системі іспитування з 446 можливих місць по всій території України було зареєстровано 227; перед брифінгом - 348. Основна проблема полягає в тому, що є певна невідповідність кількості доступних місць і кількості охочих претендентів, а саме у великих містах України. Але найближчим часом ми цю ситуацію збалансуємо, адже маємо поетапний план відкриття на наступні дати, що зумовлено певними технічними причинами. Хочу підкреслити, що таке поетапне відкриття буде відбуватися лише тоді, коли ми поінформуємо громадян через сайт Національної комісії, що в певний час буде відкрита можливість зареєструватися на додаткові дати, і щоб всі були в рівних умовах”, - зазначила Ольга Шевчук-Клюжева.

“Комп’ютерна система має свою межу і певний рівень можливостей. Ми встановили, що максимальне граничне навантаження на систему іспитування може становити до 1000 осіб щоденно. відповідно до цієї кількості розраховані і локації, якими ми будемо оперувати упродовж цього і наступного тижня, і таку ж кількість сертифікатів для претендентів ми зможемо прогнозовано видати. 

Комп'ютерна частина системи іспитування складається з 3 блоків: 

  • сама система іспитування, де претенденти складають тести, записують відео чи пишуть тексти; 
  • реєстр сертифікатів;
  • банк тестових завдань

Апробаційний період передбачав тестування цієї системи, зокрема, і на рівень безпечності.

Щодо поетапного відкриття реєстрації на наступні дати. Треба зауважити, що кількість іспитових аудиторій поступово додається. Це пов’язано із тим, що тільки нещодавно, от сьогодні, було ухвалено відповідний документ, яким ми можемо уповноважувати установи, наприклад, університети для проведення іспитів. А також це пов'язано із тим, що ми хочемо збалансувати навантаження на систему, створивши пікове навантаження на якомога більш віддалені дні. Тобто спочатку ми хочемо прийняти третину від своїх можливостей, далі половину і т.д.”, - додав член Національної комісії зі стандартів державної мови, кандидат філологічних наук Ілля Данилюк.

Ілля Данилюк також згадав, що місця проведення іспиту мають відповідати певним технічним вимогам.

“Місця проведення іспиту також мають відповідати належним технічним вимогам:

  • апаратні вимоги до комп'ютерів, в яких має бути відеокамера, гарнітура
  • в іспитовій аудиторії має бути інструктор, завданням якого є ідентифікувати претендентів та надати їм технічну допомогу
  • протиепідемічні заходи: усі претенденти мають бути у масках”.

Фото: Depositphotos

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ