Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Реформа міліції ризикує стати мертвим дитям: історія правоохоронця, який звільнився через Майдан

Майдан засвідчив, що правоохоронні органи потрібно негайно рефорувати. Однак наразі виглядає так, що, окрім жовто-блакитних прапорців та стрічок на патрульних автівках, на Львівщині нічого не змінилося. Фасад відреставрували та й годі.

Гал-інфо раніше писало про правоохоронця Романа Баховського, який подав рапорт на звільнення одразу після побиття студентів 30 листопада, і поїхав на Майдан. Увесь цей час Роман Баховський воював із системою в надії повернутися в оновлену міліцію, коли міліціонера будуть поважати, а не плювати у його бік.

Упродовж двох з половиною місяців на громадських засадах та за підтримки громади Львова Роман Баховський працював над планом реформи міліції Львова та області, уклав конкретні заходи та визначив часові параметри його реалізації.

«Зусиллями головного редактора "Цензор. Нет" Юрія Бутусова мене включили у робочу групу з реформування МВС. У міністерстві зустрічі відбулись 14,15,17 квітня - у вигляді обговорень та презентацій… Усі три дні я кому міг розповідав про львівські здобутки та ініціативи, про те, що ми готові почати реорганізацію та оптимізацію теперішньої системи, готові провести переоцінку особового складу», - розповів Гал-інфо Роман Баховський.

Залишилося розпочати реформу...

«Днями я розмовляв із начальником ГУ МВСДмитром Загарією,він сказав, що підтримує мої плани і бачить мене на посаді свого заступника, сказав, щоб я поновлювався. Однак, на жаль, я змушений відкликати свою заяву на поновлення в органах внутрішніх справ України», - сказав Роман Баховський. За його словами, під час поновлення треба вказати посаду, на якій, власне, і поновлюєшся, однак, незважаючи на прийняте міністром Арсеном Аваковим рішення щодо пілотного проекту з реформування міліції Львівщини, наразі у структурі  обласного управління МВС не існує відповідної посади, яка надала б можливість впроваджувати реформу.

На думку Романа Баховського, єдиним розв'язанням цього питання може стати введення посади "Заступник начальника ГУМВС з впровадження реформ та реорганізації", як це було під час Євро-2012, та скорочення посади "Начальник управління кадрового забезпечення ГУМВС" з розширенням повноважень до "Заступник начальника ГУМВС - начальник управління кадрового забезпечення", знову ж таки, як це вже було чотири роки тому.

«Щодо запровадження Міністерством внутрішніх справ України відповідної посади, то начальник ГУМВС України у Львівській області Дмитро Загарія не заперечує щодо мого призначення його заступником. Власне, я себе позиціоную не колишнім міліціонером, який повертається на високу посаду, а кризовим мененеджером, котрий знає, що робити і має усі критерії та компетенції для призначення на посаду в системі … І на справді я дуже ризикую, беручись за цей проект, але в той же час відчуваю святий обов'язок це зробити. Дивує, чому влада так байдуже ставиться до проблем, які і далі накопичуються в міліції... Не можуть усі тільки й те робитти, що займатися АТО на сході країни», - заявив Роман Баховський.

(Нагадаємо, що департамент внутрішньої безпеки МВС за відсутності компроментуючих даних допустив кандидатуру Романа Баховського до конкурсу на посаду начальника ГУМВС у Львівській області, а згодом кадрова комісія МВС вирішила пропонувати його кандидатуру заступником начальника ГУ МВС України у Львівській області).

Отож, Роман Баховський вирішив не відступати і довести справу, почату на Майдані до кінця.

«Після третьої розмови з Дмитром Загарією щодо мого поновлення, він сказав іти до начальника управління кадрового забезпечення ГУМВС України у Львівській області Зарічного Олега Андрійовича і обговорити усі питання. В розмові із Зарічним я повідомив йому про свої наміри, сказав, що оскільки посади заступника начальника ГУМВС з реформування поки що нема, то я хотів би поновитись на посаді заступника начальника управління кадрового забезпечення ГУМВС. Зарічний, не довго думаючи, відповів, що він проти і запропонував поновитись начальником сектору кадрового забезпечення у одному з районів області (Турка, Броди тощо), всупереч тому, що говорив Загарія. Але як можна почати реформу цілої системи, відаючи кадрами десь у районі?

Зарічний пояснив, що на посаду свого заступника він призначить одного з підлеглих йому начальників секторів: Марківа (начальник комплектування) або Ільчишина (начальник відділу професійної підготовки)... Після нашої розмови він пішов до Загарії... Оскільки питання залишилось не вирішеним, я теж зустрівся із Дмитром Дмитровичем, він сказав, що найважливіше - поновитися… Звичайно, я з цим погоджуюсь, але при поновлені на посаді в управлінні кадрами я мав би мати можливість доступу до структури та особового складу, щоб мати змогу провести аналіз системи та напрацьовувати остаточний план оптимізації. Принаймні так мало б бути до введення повноцінної посади», - розповів Роман Баховський.

Словом, Львів, який заплатив таку високу ціну за свободу, ще й досі не розпочав реформу правоохоронних органів. Не покарано жодного «беркутівця», натомість найактивнішим учасникам злочинів проти власного народу дали нові посади у новому Спеціальному батальйоні міліції.

Також слід розуміти, що у випадку поновлення Романа Баховського у правоохоронних органах мова не йде про посаду як винагороду для правоохоронців, що не порушили присяги, захищаючи на Майдані людей від кримінальної влади. Йдеться про те, що міліція не може залишитись такою, як була дотепер. Вона потребує геть іншого формату, інших облич. Тільки свідомі та досвідчені патріоти зможуть перетворити  каральний орган на правоохоронну систему.

Нагадаємо, що Роман Баховський як колишній працівник міліції працював у відділі кадрів міського управління міліції Львова інспектором з професійної підготовки. До його обов’язків належало навчання особового складу, фізична та вогнева підготовка, робота з кадрами, наставництво та резерв кадрів. Після жорстокого розгону Майдану 30 листопада він вирішив бути вірним своїй присязі, звільнився і став до лав повстанців.

Чит. також: «Написав рапорт і поїхав на Майдан: Історія правоохоронця, який дотримав присяги»

Анна Новик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ