Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Розхитуючи власний човен

Не минув рік, а парламентська коаліція, котра в грудні минулого року без жодних труднощів була здатна зібрати конституційну більшість, гучно тріщить по всіх швах. Після ухвалення в першому читанні змін до конституції гримнув дверима Олег Ляшко, проте демарш «радикала» став лише першою ластівкою на шляху до фактичного розпаду коаліції.
Фото з bolshoyvopros.ru

Попри переконання Петра Порошенка, що альтернатива збереженню коаліції не існує, «Батьківщина» та «Самопоміч» висунули низку умов свого членства й вдалися до утримання від голосування, оприявнюючи нездатність НФ й БПП самостійно прийняти який-будь закон й штовхаючи їх тим самим на (дуже непопулярний) ситуативний союз з «Опоблоком». «Гал-інфо» поспілкувалося з народними депутатами з різних фракцій, щоб з’ясувати, чого варто очікувати найближчим часом: перезавантаження коаліції чи її остаточного розпаду.

Напередодні виборів – в опозицію

«В парламенті відбуваються перегони між фракціями «Батьківщина» та «Самопоміч» на предмет того, хто з них перший вийде з коаліції і звинуватить владу в тому, що вона не виконала коаліційну угоду, що коаліція недієздатна й не спроможна нічого змінювати. Це такий дуже «гарний» крок напередодні місцевих виборів, й ці дві фракції намагаються його запустити», – зазначила позафракційний депутат Ірина Суслова.

Вона припустила, що в разі виходу «Батьківщини» чи «Самопомочі» з коаліції відбудеться її переформатування.

«Будуть передомовлятися, будуть поповнюватися депутатами з «Народного фронту», які зараз уже збираються виходити з цієї партії, бо її як такої уже не існує. Будуть намагатися знайти порозуміння з позафракційними депутатами, яких в нас більше 70, якщо я не помиляюся», – сказала вона.

Депутат висловила жаль, що інтереси країни відходять на другий план через старт виборчої кампанії.

«Всі сили, які мали бути спрямовані на те, щоб побороти корупцію, запровадити реформи, працювати на країну, посилювати свої позиції на фронті, спрямовані на політичну боротьбу та популізм у парламенті задля підвищення рейтингів перед місцевими виборами», – зазначила Ірина Суслова.

На двох стільцях

Член фракції «Блок Петра Порошенка» Оксана Юринець погодилася з колегою в тому, що криза всередині коаліції прямо зв’язана з виборами, що наближаються. Втім, вона не вважає, що криза глибока, й стверджує, що очікувати на юридичний вихід «Батьківщини» чи «Самопомочі» із коаліції не вартує.

«Я не бачу глибокої кризи. Напередодні виборів з’являються передвиборчі гасла, купа популізму для того, щоб сподобатися, якось виокремитися на тлі інших партій. Коли усі разом у коаліції, то образи затираються, а тут можна певними маніпуляціями себе виокремити. Бути «трішки вагітними», – сказала депутат.

На її думку, передвиборчий популізм «Батьківщини» та «Самопомочі» не означає, що вони вийдуть із коаліції, як це зробила раніше Радикальна партія Ляшка.

«Мені виглядає на те, що не підуть (за Ляшком). Відповідальність за бездіяльність також треба брати. Всі прекрасно розуміють, що на популізмі довго не виїдеш. Потім все одно треба буде показати, що ти зробив або що намагався зробити», – заявила вона.  

Розвалити чужими руками

Утримуючись від голосування разом з коаліцією, «Батьківщина» старається вполювати двох зайців: засвідчити слабкість й роз’єднаність коаліції та підвищити власну вагу в політичному полі, вважає депутат «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко.

«Ляшко вже вийшов із коаліції, а «Батьківщина» обрала таку тактику, коли, перебуваючи в коаліції, але не даючи голосів, намагається нав’язати свою гру», – сказав він, проілюструвавши тезу сьогоднішнім голосуванням за відставку керівника апарату Верховної Ради Валентина Зайчука, якого вдалося звільнити лише з п’ятої спроби за допомогою голосів Опозиційного блоку.

На його думку, кінцевою метою Юлії Тимошенко є розвал коаліції.

«До розпаду коаліції заохочуватиме Тимошенко, але буде це робити чужими руками. Вона отримала дуже сильний сигнал з Заходу про те, що не можна повторити 2005 рік. Тому вона хоче і для Заходу бути переговорником, але при цьому щоб коаліція розпалася чужими руками», – висловив переконання політик.

Тим не менше, на його думку, де-юре коаліція збережеться щонайменше до кінця зимового опалювального сезону, тому про дострокові парламентські вибори казати годі.

Коаліції вже немає

«Коаліція перебуває в палаті інтенсивної терапії з імовірністю переходу в реанімацію із подальшим найгіршим сценарієм», – образно схарактеризував стан справ у більшості депутат фракції «Батьківщина» Ігор Луценко.

На його думку, криза коаліції пов’язана з намаганням кількох осіб із пропрезидентської сили контролювати її роботу, й надалі не надто зважаючи на інтереси «менших братів». При цьому він непрямо визнав, що утримання від голосування є інструментом, до якого вдається «Батьківщина», щоб змусити пропрезидентську парламентську фракцію бути поступливішою.

«Все дуже погано, тому що люди, котрі раніше керували коаліцією, намагаються так само керувати нею й надалі, але голосів в них вже немає. Тому потрібно якось, врешті-решт, домовлятися з партнерами по коаліції. Але цього ніколи не робилося. Й сьогодні я не бачу жодного бажання виконувати ті вимоги (що їх вчора, 14 вересня, озвучила Юлія Тимошенко та голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк. – Гал-інфо)», – сказав Ігор Луценко.

Він висловив думку, що коаліції де-факто уже не існує, хоча БПП старається створити видимість її функціонування.

«Я вважаю, що де-факто реальної коаліції в нас немає. Якщо голосів вистачати не буде, це стане очевидно, тому вони створюють видимість існування коаліції, намагаються показати свою силу, продемонструвати, що можуть обійтися, так би мовити, без «менших братів», залучаючи голоси позафракційних та «Опоблоку». Питання, отже, у тому, наскільки ці очевидні речі (про розпад коаліції. – Гал-інфо) стануть формалізованими», – зазначив народний депутат.

Із його точки зору, імовірність формалізації розпаду коаліції вища за ймовірність перезавантаження.

«Мені здається, що скоріше все йде до розпаду, аніж до якогось перезавантаження чи реформування коаліції. Сьогоднішній день показав, що радше росте ймовірність, що будуть ще виходи з коаліції, аніж це було навіть станом на вчора», – сказав Ігор Луценко.

На думку Ігоря Луценка, юридичним та політичним наслідком потенційного розпаду коаліції стануть дострокові парламентські вибори, які не конче є злом для країни.

«Якщо ми не можемо приймати закони, то треба знайти такий парламент, який здатен приймати закони. Отже, потрібні перевибори. Хоча теоретично може існувати й фактична коаліція «Опозиційного блоку» й провладної фракції НФ – БПП», – сказав Ігор Луценко.

Сергій Стуканов 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ