Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові побільшало хворих на ГРВІ: як зміцнити імунітет в сезон застуд

Інтенсивний показник захворюваності в Львівській області на 8,3% перевищує епідемічний поріг.

З 9 до 15 жовтня у Львові на гострі респіраторні вірусні інфекції захворіло 5100 людей. Гал-інфо з'ясувало, як зміцнити імунітет в сезон застуд, щоб максимально убезпечити організм від хвороб.

Що таке імунітет і для чого він потрібен 

Імунітет — це сукупність захисних механізмів, які допомагають організму боротися з бактеріями, вірусами, найпростішими, гельмінтами, їхніми токсинами, різноманітними хімічними речовинами. Загалом це здатність організму підтримувати нормальне функціювання під впливом зовнішніх факторів.

Основна функція імунної системи спрямована на виявлення змін у внутрішньому середовищі організму й усунення їх. Тобто імунітет зберігає власну біологічну індивідуальність і сталість внутрішнього середовища.

Розрізняють природжений і набутий імунітет. Вроджений імунітет передається спадково, як й інші генетичні ознаки. Набутий імунітет виникає внаслідок перенесеної інфекційної хвороби або вакцинації й спадково не передається.

Чи зміцнюють імунітет фітопрепарати й добавки

В багатьох аптеках можна знайти препарати, які “підтримують імунітет” або “підвищують здоров’я імунної системи”. Проте як пояснюють у Центрі громадського здоров’я МОЗ України, досі немає жодних доказів того, що такі ліки фактично здатні зміцнювати імунітет до того рівня, коли він краще захищає від інфекцій і хвороб. Учені не знають, наприклад, чи дійсно рослини, які начебто підвищують рівень антитіл у крові, роблять щось корисне для загальної імунної реакції, тож ефективність таких медикаментів лишається під питанням. 

Що реально можна зробити для зміцнення імунної системи

Найпершим і найважливішим кроком для зміцнення імунітету є здоровий спосіб життя. Зокрема, у Центрі громадського здоров'я радять:

  • Не курити,
  • Регулярно вживати фрукти й овочі,
  • Більше рухатись, 
  • Частіше бувати на свіжому повітрі,
  • Підтримувати здорову масу тіла,
  • Не зловживати алкогольними напоями,
  • Достатньо спати,
  • Уникати стресів.
 

Продукти для імунітету

Вважається, що багаті вітамінами та фітонутрієнтами продукти  здатні підтримувати здорову імунну відповідь. Вони є важливими для запобігання виникненню хронічних запальних процесів в організмі. За даними Центру громадського здоров’я, до таких продуктів належать: 

 
  • Куркума. Це яскрава жовта спеція із сильним ароматом і гіркуватим смаком, схожа на корінь імбиру. На сьогодні куркума є одним із найбільш вивчених антиоксидантних рослинних засобів у світі. Куркумін, активний інгредієнт куркуми, є потужним антиоксидантом, який бореться з вільними радикалами, що пошкоджують клітини, та зміцнює імунну систему саме завдяки високому вмісту антиоксидантів. Також у куркумі міститься величезна кількість вітаміну С, Е і К. 
  • Гарбузове насіння. Гарбузові насінини містять багато поживних речовин — від магнію й марганцю, до міді, цинку й білка. Крім того, і широкий спектр корисних рослинних сполук: фітостероли й антиоксиданти, що полюють за вільними радикалами. Також у насінні міститься багато клітковини. Разом з тим гарбузове насіння — джерело цинку, адже в 30 г міститься більше ніж 2 мг цього мінералу. 
  • Броколі. Це джерело фітонутрієнтів глюкозинолатів, флавоноїдів та інших зміцнюючих здоров’я антиоксидантних і протиракових з’єднань. Одним із з’єднань у броколі, відомим своєю протираковою дією, є сульфорафан — натуральна органічна сірка. Дослідження показали, що сульфорафан підтримує нормальну функцію й ділення клітин, що одночасно спричиняє апоптоз (запрограмовану загибель) клітин раку кишечника, передміхурової залози, грудей, раку легенів, викликаного тютюнопалінням, а також зменшуючи число ракових пухлин печінки.
  • Ферментовані продукти. Збереження здорової мікрофлори кишківника є одним із найважливіших завдань на шляху підтримки здорової імунної відповіді організму, оскільки приблизно від 70 % до 80 % клітин, що складають імунну систему, перебувають у кишківнику. Отже, ферментовані продукти для кишківника — це головний каталізатор потужного захисту від більшості хвороб. Квашена капуста, солоні огірки, кефір — ці продукти варто включати у свій щоденний раціон.
  • Часник. Це засіб проти грибкових інфекцій, бактерій і вірусів. Він містить понад 100 біологічно корисних хімічних речовин, які знижують рівень холестерину і знищують віруси.
 

Вакцинація як спосіб зміцнити імунітет 

Вакцинація — це ще один дієвий спосіб зберегти здоров’я і не дозволити хворобам підривати імунітет. Попри те, що вакцинація не забезпечує захисту від таких респіраторних інфекцій як риновірус, аденовірус тощо, вона може захистити від грипу. Адже саме віруси грипу є найбільш небезпечними з-поміж сезонних хвороб та можуть призводити до летальних випадків.  

Крім того, вакцинація захищає також і від Covid-19. Попри те, що у травні 2023 року Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила, що Covid-19 більше не глобальна надзвичайна ситуація, пандемія не минула повністю. Коронавірус має сезонність. І осінь є періодом підвищеного ризику захворіти на Covid-19. Тож, якщо всіх необхідних щеплень не було зроблено, варто замислитися про вакцинацію. 

Загалом особливо важливо зробити щеплення від сезонних хвороб пацієнтам із групи ризику: дітям до трьох років, вагітним, літнім людям  та пацієнтам з хронічними захворюваннями. 

Підготувала Олеся Філоненко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ