Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Як партії домовляються за сім вільних округів на Львівщині

Учора, 3 грудня, відбулося засідання Львівської обласної територіальної виборчої комісії. Члени комісії ухвалили рішення, що проміжні вибори до Львівської обласної ради відбудуться 27 січня 2013 року. Інтригою залишається те, як саме політичні сили підуть на ці вибори: чи вдасться їм організувати єдиний фронт, чи кожен на цих виборах буде сам за себе?

Логічно виглядало б, якби об’єднана опозиція ВО «Батьківщина», до складу якої увійшов «Фронт змін», домовились про узгоджених кандидатів із своїм партнером – ВО «Свобода» на взірць парламентських виборів цього року, однак з’являється інформація про те, що такі домовленості, які діяли на загальноукраїнському рівні, на місцевому не працюватимуть.

Виходить так, що ВО «Батьківщина» отримала хороший піар бренду на Львівщині, адже з 2010 року люди почали потроху про неї забувати. Натомість «Фронт змін», який у 2010 році мав добрий результат на місцевих виборах, у 2012-му пожертвував своїм брендом заради єднання опозиції. То як тепер їм бути?

Отож, за однією версією, політичні сили таки домовились і «Батьківщину» пустять до обласної ради ціною свободівських округів, натомість «Свобода» отримає тільки один округ - № 2 у Львові, де в 2010 році перемогла Ірина Фаріон.

Нагадаємо, що в інтерв’ю Гал-інфо народний депутат Ірина Фаріон розповіла, що вже знайшла собі заміну і навіть представляла цю людину підчас парламентської кампанії на зустрічах із виборцями – це кандидат економічних наук, доцент "Львівської політехніки" Йосип Ситник.

"Це людина, яка вже давно з нами ідейно, він активно брав участь у моїй виборчій кампанії, і я представляла його людям на зустрічах", – зазначила Фаріон у розмові із журналістом Гал-інфо.

І виглядає так, що особистий рейтинг Ірини Фаріон, за рекомендації якої йде Ситник, та рейтинг ВО «Свобода» в окрузі дозволяє говорити про його перемогу на цьому окрузі.

Водночас, за іншою версією, політичні сили начебто дійшли згоди не претендувати на чужі квоти. Мова йде про те, що округи, на яких перемогли свободівці, мають залишитися за ними, а це п’ять округів. У такому пипадку вільними залишаються тільки два округи – це № 24, де переміг Ярослав Дубневич, та №58, де перемогу здобув Василь Пазиняк.

Нагадаємо, що відповідно, звільняється сім округів у Львівській області.

Округ № 2 у Львові, по якому пройшла Ірина Фаріон.

Округ № 19 (Бродівський р-н), де перемогла Ірина Сех.

Округ № 20 (Бродівський р-н), на якому переміг Олег Панькевич.

Округ № 24 (Городоцький р-н), де переміг Ярослав Дубневич.

Округ № 34 (Кам'янка-Бузький р-н), де переміг Михайло Блавацький

Округ №  47 (Сколівський р-н), де переміг Андрій Тягнибок

Округ № 58, (Яворівський р-н, найбільш чисельний сільський округ у Львівській області), де переміг  Василь Пазиняк.

Однак, якщо «Свобода» має в обласній раді свою досить велику фракцію (41 депутат із 116), то ВО «Батьківщина» взагалі не має такго представництва. Нагадаємо, у 2010 році ця партія не брала участі у місцевих виборах.

Гал-інфо звернулося за коментарями до керівників обласних партійних організацій.

Голова Львівського обласного осередку ВО «Батьківщина» Роман Ілик розповів, що питання узгоджених кандидатів на вільні округи ще не обговорювали з партнерами по опозиції.

«Батьківщина» 100 процентів візьме участь у цих виборах. Попередньо кандидатури людей, які можуть бути висунені, вже обговорювались у партійному середовищі», - зазначив Роман Ілик.

І хоч конкретних прізвищ він не назвав, але зазначив, що це будуть «активісти, голови районних партійних організацій»: «Люди, які своєю наполегливою та рішучою боротьбою довели опозиційність».

З такої відповіді стає зрозуміло, що на вивільнений округ Василя Пазиняка найвірогідніше претендуватиме соратник Романа Ілика, людина, яка у 2010 році голодувала під стінами Львівської ОДА, коли «Батьківщину» не пускали на місцеві вибори, Іван Стецькович, який очолює партструктуру на Яворівщині і в минулій каденції Львівської обласної ради очолював в обласній раді фракцію «Батьківщини».

Натомість керівник обласного «Фронту змін» Степан Кубів у коментарі Гал-інфо висловив переконання, що і на довиборах повинні діяти домовленості, які були на парламентських перегонах, мова йде про узгодження єдиних опозиційних кандидатів. Він запевнив, що таке погодження буде.

Щодо участі «Фронту змін» у довиборах він сказав: «Погоджені кандидати показали силу. Це те, що хочуть бачити наші громадяни. Єдина проблема – це фінансування виборчого процесу».

Голова Львівського обласного осередку ВО «Свобода» Ірина Сех зазначила, що на цю тему мала розмову зі Степаном Кубівим. Нагадаємо, що парламентські вибори дуже зблизили обласні фракції «Свободи» та «Фронту змін», і це, за словами депутатів, суттєво полегшує роботу ради.

Ірина Сех зазначила, що «Свобода» готова "покрити" свої округи, які вивільнились внаслідок парламентських виборів, але є одне "але" з приводу узгодження кандидатів.

«Все буде вирішуватись на всеукраїнському рівні. Такі переговори веде голова нашої партії з партнерами по опозиції», - зазначила Ірина Сех.

Вона пояснила, що мова йтиме про погодження кандидатів не лише на Львівщині, але в цілій Україні, де будуть проходити проміжні вибори до місцевих рад.

Голова крайової організації НРУ, який входив до складу об’єднаної опозиції, Андрій Корнат також зазначив, що партія має намір брати участь у довиборах, але про жодні домовленості з приводу узгодження кандидатів ще не чув.

Додамо, що початок виборчого процесу на Львівщині - це 8 грудня, але політичні сили не поспішають озвучувати прізвища тих кандидатів, які виборюватимуть собі мандат довіри.

Нагадаємо, що в результаті парламентських виборів, за підрахунками Гал-інфо, Львівська обласна рада оновиться на 9,5%, (Всього в депутатському корпусі облради 116 депутатів). Отож, внаслідок виборів до українського парламенту відбудеться значне оновлення. Так, за результатами парламентських виборів Львівська обласна рада втратить 8 свободівців: Олега Тягнибока, Ірину Фаріон, Олега Панькевич (голова Львівської обласної ради), Ірину Сех (голова депутатської фракції ВО «Свобода»), Ігора Кривецького, Михайла Блавацького, Леонтія Мартинюка, Андрій Тягнибок.Без керівника фракції Степана Кубіва залишиться і «Фронту змін». Також до парламенту потраплять мажоритарники 2010 року Василь Пазиняк та Ярослав Дубневич.

Чит. також: «Хто претендує на сім вільних мандатів Львівської обласної ради? Частина 1»

Чит. також: «Хто претендує на сім вільних мандатів Львівської обласної ради? Частина 2»

Фото: unian.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ