Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як забезпечити права громадян на захист від шкідливого шуму генераторів

В умовах сьогодення, коли українці живуть і працюють по графіку погодинних відключень електроенергії, на допомогу приходять резервні джерела електропостачання — генератори.

Генератори, трансформатори, промислове віброактивне обладнання, кліматичне обладнання, насоси та ліфти належать до системних компонентів технічного устаткування, характеристики яких впливають на акустичні та вібраційні умови.

Вони працюють на двигунах внутрішнього згоряння, відповідно, видають шум. Часто користувачам доводиться ставити устаткування поряд з будинком, магазином, закладом харчування чи установою, тому його шум надто відчутний і дискомфортний. Про те, як користувачі можуть зменшити рівень цього шуму, йдеться у статті.

Будівлі і споруди повинні бути придатними для використання за призначенням з урахуванням, зокрема, безпеки для здоров’я людей, які задіяні протягом усього життєвого циклу об’єкта. Основна вимога щодо захисту від шуму та вібрації стосується всіх будівель і споруд, в яких або поблизу яких перебувають люди. Вимога щодо захисту від шуму та вібрації розповсюджується на зовнішні та внутрішні огороджувальні конструкції об’єктів, на території, що прилягають до будівель і споруд, в яких перебувають люди.

Під час експлуатації будь-якого технічного устаткування важливо підтримувати допустимі значення рівнів шуму. Щоб ефективно впоратися з шумовим забрудненням будь-якого технічного устаткування потрібно перевірити, чи потрібно вживати заходів, щоб не перевищувати нормативи шуму стосовно житлової забудови, наведених у санітарних нормах ДСН 3.3.6.037-99 «Санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку».

Багато виробників генераторів використовують ефективні рішення, які допомагають суттєво знизити рівень шуму від працюючого генератора, зокрема, амортизаційні подушки на двигун, звукоізолюючі прокладки, закритий корпус, спеціальні режими роботи з мінімальним шумом тощо.

Однак, генератори створюють значну частку загального шуму, тому, важливо заздалегідь реалізувати відповідні заходи захисту від шуму та вібрації, зокрема:

  • Зменшення вібрації при контакті з іншими поверхнями за рахунок правильного встановлення устаткування. Агрегат має стояти на рівній поверхні і під нього слід покласти грубий гумовий килимок. Необхідно врахувати, щоб прилад знаходився якомога далі від стін та інших поверхностей.
  • Зниження шуму двигуна за рахунок використання додаткових звукоізоляційних матеріалів (на основі мінеральних волокон, полімерів, природної та неорганічної сировини), примусового повітряного потоку через корпус та камеру, який також є фактором, що допомагає знизити рівень шуму. Варто встановити шумозахисні та акустичні екрани навколо генератора, щоб додатково знизити рівень шуму. Ще один спосіб створити додаткову зовнішню звукоізоляцію - використовувати мішки із піском. Важливо, щоб відстань від увімкненого генератора до мішків була не меншою, ніж пів метра. Укладайте їх навколо так, щоб агрегат було видно з 1,5 м. Таке звукоізоляційне коло з мішків дозволить зменшити шум від генератора.
  • Правильної випускної системи: вихлопні гази двигуна повинні виводитись через вихлопну систему, але це може викликати іншу проблему. Звук, вироблений двигуном генератора, може також поширюватись безпосередньо з цієї системи. Виходом із ситуації є використання глушників. Глушники знижують шум двигуна у місці виходу вихлопних газів із корпусу. Варто додатково ізолювати місце виходу вихлопної труби м’якою прокладкою.
  • Глушення системи охолодження: шум від системи охолодження генератора є ще одним фактором, що сприяє шумовому забрудненню. Цей шум можна зменшити за рахунок правильного вибору вентилятора чи захисного кожуха зі спеціальними звукопоглинальними решітками.
  • Вибір оптимального місця розташування: хоча технічні характеристики системи є ключовою частиною контролю шумового забруднення, є й інші прості кроки, які можна здійснити, зокрема вибір місця розташування устаткування. Якщо генератори будуть розміщені у спеціальних звукоізольованих закритих приміщеннях з ефективною системою вентиляції, шум та потенційно шкідливі впливи будуть знижені та мінімізовані.

На сучасному ринку існує безліч варіантів ефективних генераторних систем із нормативними показниками звукоізоляції, однак з метою підвищення ефективності боротьби з шумом введено обов’язковий гігієнічний контроль об’єктів, що генерують шум, реєстрація фізичних факторів, що роблять шкідливий вплив на довкілля і негативно впливають на здоров’я людей. 

Фахівці ТОВ «Компанія «Центр ЛТД» маючи наявну акредитовану лабораторію та матеріально-технічну базу, допоможуть Вам контролювати рівні шумового навантаження з метою виявлення шкідливих факторів та зменшення негативного впливу на працівників та довкілля а також розробити проект зменшення акустичного впливу з інженерно-технічними рішеннями.

Дослідження шуму інженерами ТОВ «Компанії «Центр ЛТД» спрощує для Вас оцінку ризиків щодо перевищення рівня шуму, а також допомагає Вам спрогнозувати та зменшити акустичне навантаження.

Обирайте заходи з шумоізоляції в залежності від вашої конкретної ситуації та забезпечуйте здорове середовище проживання населення та безпеку та здоров’я Ваших працівників.

Більше про послугу за посиланням: center-ltd.com.ua або за номером: +38 067 281 36 40.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ