Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Медійні підсумки 2019 року: суб'єктивний погляд на Львів

Фейки, кібератаки, звільнення, погрози — 2019 рік для львівських медійників виявився менш насиченим, ніж 2018. Але за накалом не поступився.
Фото: Zaxid.net

Кінець ZIKу

Однією з найпомітніших втрат року на львівському медіафронті стало звільнення в червні 2019 року львівської редакції ІА ZIK, яка на 85% наповнювала сайт zik.ua. Ресурс продовжує існувати, втім він змінився і в плані якості роботі (значно виросла кількість матеріалів, прихильних зокрема до “Опозиційної платформи — За життя!”), і у питанні кількості новин, яких стало помітно менше. Як повідомляв ІМІ, причиною звільнень стала інформація про те, що новим власником холдингу став Тарас Козак — соратник Віктора Медведчука, власник каналів "112 Україна" та NewsOne, відомих своєю пропагандистською діяльністю. Стало зрозуміло, що ZIK чекатиме аналогічна редакційна політика. Тоді пішла значна частина команди каналу і команда інформаційної агенції.

“Мій ЗІК закінчився. Звільняюся", — написала головна редакторка ІА ZIK Тетяна Вергелес. Фактично, разом з нею пішла і вся команда львівської редакції. 

 

Як розповіла пані Тетяна у коментарі “Детектор медіа”, з колективу інформаційної агенції не звільнилося дві людини:

“Ми взяли на себе добровільне зобов’язання допрацювати до 1 липня, і потім практично всі працівники звільняються. Вчора (19 червня. – ДМ) відбулася зустріч із генеральним директором телеканалу Наталією Вітрук та юристом, ми коректно обговорили всі трудові відносини та домовилися про обставини звільнення. З нами не вели перемовин: колектив звільняється через очевидні світоглядні розбіжності з новим власником холдингу, це очевидно і новому керівництву, тому ми просто допрацьовуємо і йдемо”.

За даними “Детектор медіа”, після зміни власника звільнилося 95% працівників ІА ZIK та фактично третина співробітників каналу. 

У заяві працівники холдингу закликали запобігти використанню українських каналів для просування прокремлівської пропаганди, але це був, по суті, заклик в нікуди. Як і попереджали медійники та експерти, образ Медведчука-миротворця став чи не центральним для оновленого холдингу, зокрема і для сайту zik.ua. Звільнення внаслідок купівлі соратником Медведчука та зміни редакційної політики викликали реакцію міжнародних медійних організацій, зокрема “Репортерів без кордонів”. Ті назвали таке масове звільнення безпрецедентним для історії українських ЗМІ. 

Цікаво, що в серпні поповзли чутки про те, що свій холдинг збирається продавати Медведчуку і родина Садових, втім, цю інформацію спростував генеральний директор медіахолдингу “Люкс” Роман Андрейко. До кінця 2019 року цього таки не відбулося. Втім, на холдинг чекають нові випробування в новому, 2020 році. 

Погрози zaxid.net

Помітною тенденцію 2019 року стала активізація погроз та перешкоджання журналістам zaxid.net, що входять до медіахолдингу “Люкс”, пов'язаного з міським головою. 

12 грудня редакція Zaxid.net звернулася до правоохоронців через спроби перешкоджання журналістській діяльності з боку радикально налаштованих представників кількох львівських громадських організацій. Видання звернулося з проханням забезпечити можливість повноцінної роботи редакції і гарантувати безпеку журналістів. Ще наприкінці 2018 року до редакці Zaxid.net намагалися увірватися представники громадських організацій. Тоді редакція повідомила, що серед них були фігуранти публікацій Zaxid.net, які стосуються спроб захоплення громадських земель під виглядом безкоштовного роздавання учасникам АТО. А вже 17 грудня 2019 року про погрози у свій бік та щодо своєї сімї розповів журналіст інтернет видання Андрій Дрозда. Сам він пов'язав погрози з професійною діяльністю. Ще наприкінці травня йому також погрожували через професійну діяльність. Погрози через свою професійну діяльність отримала ще одна журналістка Zaxid.net, співавторка резонансних розслідувань про діяльність членів згаданих угруповань Марта Когут. За фактом погроз журналістам поліція порушила кримінальне провадження — ситуацію кваліфікували по статті 345-1 КК “Погроза або насильство щодо журналіста”

Ми вже розповідали про конфлікт навколо матеріалів zaxid.net, зокрема навколо спецпроєкту “Ідентифікація тітушок”, в якому видання запропонувало впізнати та ідентифікувати людей, які брали участь у мітингу під Вищим антикорупційний судом. 27 листопада там відбувалося засідання у справі мера Львова Андрія Садового, якого звинувачували у перевищенні службових повноважень (ІМІ детально розповідало, як львівські медіа висвітлювали справу Садового). Ресурс “Вголос” звинуватив zaxid.net в тому, що тітушками та небезпечними злочинцями назвали учасників російсько-української війни. Тут процитували заяву організації “Об'єднання добровольців”, в якій йдеться, що учасники організації дійсно брали участь у пікеті, втім з ідейних міркувань. Появу подібного матеріалу на ресурсі, пов’язаному з мером, назвали тиском. 

Ще раніше, zaxid.net розповідав про оборутки місцевого бізнесмена Ігоря Кривецького, пов'язаного з ВО “Свобода”, підприємство якого стало власником 65 гектарів землі в с. Стрілки Перемишлянського району Львівської області. Видання посилалося на розслідування “Наші гроші. Львів” та Zaxid.net в якому йшлося про те, що ці ділянки були виділені в тому числі учасникам АТО, представникам ГО “Українська спілка учасників АТО”. Згодом, в результаті ряду переоформлень, їх власником став Кривецький. Коментарів його чи представників ветеранів в розвідці не подали. Натомість майданчиком для реакції представників ветеранів знову став сайт “Вголос”, яке неофіційно пов'язують з ВО Свобода:

“Учасники російсько-української війни звинуватили ЗМІ у паплюженні їхньої честі та гідності через публікацію щодо продажу земель у с. Стрілки на Львівщині місцевому підприємцеві”. “Нас хочуть дискредитувати в очах суспільства та виставити земельними шахраями”, — заявляла тоді керівниця ГО “Львівська обласна спілка соціального захисту бійців АТО та сімей загиблих” Богдана Сірків.

Позаяк у 2020 році у Львові обиратимуть міського голову, а Андрій Садовий, вочевидь, вже не настільки впевнений, що не братиме у них участі, то протистояння між місцевими ЗМІ триватиме. 

Перешкоджання, атаки і фейки

В цілому ж 2019 рік для місцевих журналістів був насиченим. У квітні перешкоджали кореспонденту ІА “Стоп Корупції ТВ” Віктору Паласу проводити зйомку в приміщенні територіального управління Державного бюро розслідувань. А в листопаді активісти втручалися у проведення пресконференції у львівському пресклубі. ГО “Львівський пресклуб” розцінив цей факт як перешкоджання журналістській діяльності та звернувся з цього приводу до поліції та прокуратури. Погрози були зафіксовані і в бік журналістів zaxid.net — 17 грудня поліція відкрила відповідне кримінальне провадження. Також справу відкрили і за фактом пожежі в редакції газети “Вісті Самбірщини”, що на Львівщині. Видання заявило про можливий підпал, який пов’язує з тим, що хтось зазіхає на приміщення в центрі міста, де розміщується редакція і яке перебуває в комунальній власності Львівської облради.

Деякі медійники відзначилися негативною поведінкою — зокрема, громадський активіст та радіоведучий Назарій Брезицький побив колишнього консула України в Мюнхені. На хабарі затримали голову ГО “Громадський контроль Яворівщини” та редактора сайту yavir.net Юрія Кенцала.

В вересні редакція “Ратуші” повідомила, що на їхньому сайті з'явилась новина, до якої редакція не має жодного стосунку. На сайті газети була опублікована новина під назвою “На навчаннях у Яворові польський військовослужбовець застрелив українського солдата”, втім у редакції заявили, що такої інформації не розміщували і заговорили про хакерську атаку. Цікаво, що аналогічна новина з'явилася на деяких російських та українських онлайн ЗМІ. Зі свого боку, відділ комунікації поліції Львівської області повідомив, що інформація не відповідає дійсності, наголосив, що такого повідомлення не готував та не оприлюднював, і закликав ЗМІ не поширювати фейку. В грудні місцеві ЗМІ відзначилися ще одним фейком — соцмережами та кількома виданнями прокотилася інформація про те, що у Львові звільнили вчительку за “надмірну увагу до української мови”. 

У порівнянні з 2018 роком, коли на Львівщині було зафіксовано 10 випадків порушень проти журналістів, 2019 кількість зафіксованих порушень зменшилася, втім накал пристрастей в регіоні обіцяє гарячий 2020 рік. 

Марина Довженко, регіональна представниця ІМІ у Львові

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ