Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Народ заволав "розпни", Пилат вмиває руки

"ЗЕпрезедент" запустив відео, де "Заинька" "Ліги сміху" Руслан Ханумак у центрі Києва розпитує в перехожих, чи необхідно розпускати парламент.

Але це ролик, насправді, не є невинним відображенням світу, а аргументом, що після 1 000 000 переглядів цього відео новообраний презедент зверне увагу на це питання у першу чергу. Така собі нова форма демократії і принципу "почую кожного".

Щоправда цей ролик - це не лише маніпуляція і по суті і по формі. По суті, оскільки у ролику однозначно змонтовані і потрібні відповіді і їх порядок. Опитано було, звісно, більше людей, однак свідомо виставилися потрібні акценти.

По формі - 1 млн. переглядів зовсім не означає, що ці люди. які дивилися - за розпуск парламенту. Чимало людей дивилися з цікавістю, адже цей ролик зявився і у соціальних мережах і на сайтах, окрім того чимало переглядів це накрутка "ботів". 

Однак мій допис не стільки стосується цих зауважень щодо маніпулятивності продукту. Мене більше лякає інше - готовність новообраного презедента реагувати на подібні маніпуляції, які мають усі ознаки розіграного спектаклю (і доказ цього - поява у ролику іншого "розсмішикоміка" Олега Черешні). 

Це означає, що відтепер і надалі для нас у інформаціному середовищі "під презедента" створюватиметься псевдореальність, яка буде начебто відображати дійсність, однак вона буде маніпулюватися під необхідні висновки і наслідки. Найжахливіше у цьому те, що таким чиному буде ретушуватися реальне буття, а комунікація влади і народу буде відбуватися у свореному самою ж владою (тобто - командою коміків) віртуальному спектаклі, базованому на маніпуляції думками з народу. (Саме про це я писав у блозі 21 квітня).

Звісно, для презедента це буде не лише комфортний, а й вигідний світ, по-друге, цей світ буде пастерезований від зайвих домішок, а, отже, позбавлений свободи слова, але, найгірше, цей створений командою коміків світ буде позбавлений глибини розуміння дійсності, оскільки гласом народу будуть знівельовані усі освічені люди, фахівці, експерти, тобто ті, хто розуміє процеси і здатен приводити до позитивних результатів. 

"Глибинний народ" вийшов на "чорну раду". А що Пилат? Він вмиває руки.

Іван Кривий

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ