Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

«Незалежна Каталонія» - проект Москви?

За рік, що минає жовтень став одним із найбагатших на події місяців: наймасштабніша стрілянина за усю історію США, боротьба за незалежність Каталонії в Іспанії, довгоочікувана пенсійна реформа в Україні і т.д.

На останніх двох темах я і хочу акцентувати вашу увагу сьогодні, оскільки, і одна і друга несуть із собою грандіозні зміни для нас, українців.

Незалежна Каталонія. Якби це трапилось років 5 тому ми б навіть не звернули уваги на те, що відбувається в Іспанії. Але сьогодні ми намагаємось стати частиною союзу, в якому процвітає сепаратизм. Спочатку Шотландія намагалася від`єднатися від Великої Британії, потім Велика Британія від`єдналась від ЄС (так званий Брекзіт), а тепер ще й Каталонія хоче стати незалежною і відповідно втратити статус члена Європейського Союзу.

В ці дні багато людей, не лише в Україні, але й по цілому світу, не знають, як до цього ставитись і проводять паралелі між референдумом в Каталонії і референдумом в Криму та на Донбасі. Насправді ж, Каталонія і ДЛНР не мають взагалі нічого спільного. Тут немає організаторів і модераторів із Росії чи із будь-яких інших країн, зрештою, історія у Каталонії зовсім інша, тому я б порівнював її від`єднання із від`єднанням України від Радянського Союзу, але аж ніяк не з Донбасом.

В той ж час, диванні експерти і фанати Шерлока Холмса стверджують протилежне: «Це все Москва», «Путін! Руки геть від Каталонії», «Кремль вже і до Іспанії добрався» і т.д. Їхніми аргументами є те, що  якісь російські інтернет-ресурси запустили рекламу, щоб каталонці виходили на мітинги. А особливо тема стала актуальною після того, як Цукерберг, засновник Фейсбуку, оприлюднив дані в яких підтверджується втручання Росії у вибори в США. До того ж, Москві вигідно, щоб ЄС, який кропить Росію санкціями, як священик паску на Великдень, розвалювався і тріщав по швах. Чергова класна картинка для кремлівських зомбоящиків.

З юридичного погляду, референдум про відділення Каталонії – нелегітимний, бо за конституцією Іспанії – чи відділятися окремому регіону, мають вирішити всі жителі країни, а тут референдум проводиться лише в Каталонському регіоні, зокрема, в його столиці, Барселоні. Тому,  проводити референдум каталонці могли, але він би був недійсним, навіть, якби завершився успішно на всі 100%.

З цього огляду, поведінка іспанської верхівки,  яка почала затримувати і бити демонстрантів, які вийшли на мітинги виглядає дуже непрофесійно і недипломатично. Також незрозуміло для чого було вилучати і палити бюлетні? Нехай би каталонці проголосували, а пізніше, влада звернувшись до законів конституції це голосування визнала б недійсним.

Якщо із проблеми забрати емоції, то залишається лише ситуація. Не було б побиття – не було б скандалу. ЗМІ цю тему би не розкручували, європейські країни не турбувалися б, а їхні лідери спали б спокійно, загорнувшись в синю постіль із зірочками. Ніхто ніколи не засуджує людей, які дотримуються конституції, але завжди засуджують тих, хто б`є демонстрантів.

Володимир Мельник, радіо "Львівська хвиля"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ