Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

1800 гектарів найцінніших лісів Львівщини мають отримати статус “пралісова пам'ятка природи”

1800 гектарів найцінніших лісів Львівщини мають отримати статус “пралісова пам'ятка природи” вже найближчим часом. Про це повідомили в ГО «Дунайсько-Карпатська Програма».

До Департаменту екології та природних ресурсів Львівської державної адміністрації передали на погодження документи на затвердження 20 пралісових пам'яток природи загальною площею майже 1800 гектарів. 

Йдеться про науково обстежені та вже погоджені із Львівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства території. Наступним кроком, згідно із законодавством, департамент після ретельної перевірки, повинен передати ці документи на голосування на засідання Львівської обласної ради. 

Статус “пралісова пам'ятка природи” ділянці лісу зобов'язані надати, якщо він відповідає критеріям затвердженої міністерством Методику визначення належності територій до пралісових пам'яток природи.

Після затвердження статусу “пралісової пам'ятки природи” тут буде заборонена будь-яка господарська діяльність, а за рубки передбачена кримінальна відповідальність. 

Надання офіційного охоронного статусу цим територіям стало можливим завдяки зусиллям наших експертів, які невтомно обстежували тисячі гектарів лісів, опрацьовували документи та картографічні матеріали, вели часто не прості перемовини із місцевими лісгоспами, а також у тісній співпраці із Львівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства та за підтримки Фонду Вітлі, Міжнародного Фонду Відродження та Європейського Союзу.

“Варто зазначити, що Львівське обласне управлінням лісового та мисливського господарства у порівнянні із іншими карпатськими управліннями, найкраще співпрацює із громадськістю та розуміє потребу збереження пралісів. Важливо, що науковці, громадськість та лісове господарство працюють спільно над збереженням природної спадщини, якими є старовікові ліси, а не розглядають їх як ресурс стиглого та перестиглого лісу, який потрібно терміново зрубати. , - каже керівник ГО " Дунайсько- Карпатська Програма", к.б.н. Богдан Проць, -  Проте ситуація на місцях в окремих лісгоспах потребує суттєвого покращення. Особливо це стосується Стрийського лісгоспу, керівництво якого ігнорує чинне законодавство щодо збереження пралісів, порушуючи затверджену міністерством процедуру та блокують збереження цінних лісів на своїй території”.

Війна триває, та збереження дикої природи України - нашої природної спадщини навіть в такий важкий час не втрачає своєї актуальності. Навпаки - ми щодня втрачаємо з вини окупантів надзвичайно цінні території дикої природи в зоні бойових дій. А, отже, мусимо докласти ще більше зусиль, аби зберегти природні скарби там, де можемо це зробити. 

Дякуємо кожному захиснику та захисниці, що маємо можливість продовжувати нашу природоохоронну роботу в незалежній Україні. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ