Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

23 квітня - День книги та авторського права

Як інформує прес-служба ЛОДА, щорічно 23 квітня, починаючи з 1996 року, відзначається Всесвітній день книги та авторського права. Уперше спробу пов'язати 23 квітня з книгами було зроблено 1923 року продавцем книг у Каталонії (Іспанія).
Фото ілюстративне

Початкова ідея належала валенсійському письменнику Вісенту Клавелу Андресу, який запропонував у такий спосіб вшановувати письменника Мігеля де Сервантеса, спочатку 7 жовтня, в день його народження, а потім — 23 квітня, у день його смерті. Це свято запровадили 1996 року в ЮНЕСКО і відзначають у 190 країнах. Його мета – популяризація читання та книжок, підтримка книговидання та захисту інтелектуальної власності.

Дату 23 квітня обрали через її символічність для світової літератури, оскільки цей день є датою смерті Вільяма Шекспіра та Інки Ґарсіласо де ла Веґи, а також днем народження декількох інших видатних авторів, таких як Моріс Дрюон, лауреат Нобелівської премії з літератури Галдор Лакснесс, Володимир Набоков, Мануель Вальєхо.

Щороку 23 квітня у всьому світі з нагоди Дня книги та авторського права проводять святкування. ЮНЕСКО та міжнародні організації, які представляють три основні галузі книжкової індустрії — видавців, книгорозповсюджувачів та бібліотеки, вибирають місто, яке стає Світовою книжковою столицею, щоб упродовж наступного року підтримувати своїми власними ініціативами імпульс святкування. Відтак, 2020 року Світовою столицею книги стане столиця Малайзії Куала-Лумпур, а 2021 року – столиця Грузії Тбілісі.

Департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА вітає книголюбів, письменників, видавців та усіх, хто причетний до чудового процесу творення такого скарбу як книга.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ