Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

28-30 червня у Львові відбудеться Lviv Urban Forum

Вперше в Україні впродовж трьох днів до міста з'їдуться світові гуру архітектури та урбаністики. Про це повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

В програмі будуть урбан-вилазки: велосипедні та пішохідні екскурсії, лекції міжнародних експертів. А головним фокусом стане відбудова України і визначення цінностей для розвитку громад.

В управлінні архітектури та урбаністики Львівської міськради певнять, програму формували дуже ретельно, аби вона була однаково цікавою як для фахівців, так і для людей, які безпосередньо не пов’язані з містоплануванням.

“Хочемо, щоб Lviv Urban Forum давав дороговказ, як ми маємо жити далі. Є потреба вибудовувати ці формати міста щасливих людей: дітей, пенсіонерів, людей середнього віку, автомобілістів, велосипедистів, усіх – як ми маємо жити разом в наших містах. Враховуючи те, що в нас будуть обмеження по бюджетах, враховуючи те, що нам треба перебудовувати, фактично, все з такого пострадянського формату на сучасний європейський формат. Власне, цьому і буде присвячений форум”, – розповів Антон Коломєйцев, начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради.

Антон Коломєйцев каже, що сьогодні дискусії про відбудову країни часто зводяться лише до олімпійських показників: що все буде вище, довше та швидше. Проте головний архітектор Львова вважає, що до відбудови країни варто підходити по-іншому.

“Ми маємо надзвичайно драматичну ситуацію сьогодні. Міста були просто стерті з цієї землі. І тут постає питання чи ці міста мають бути знову зведені за радянським принципом мікрорайонного планування, де кожен раз на роботу треба їхати на машині, стояти в корку, чи це буде інтегроване місто, де є суміш різних функцій, яке є компактним, де можна якісно їздити велосипедом, дихати чистим повітрям в майбутньому?

Багато аспектів того, як ми живемо, можна буде переосмислити, відбудовуючи наші міста і розвиваючи. Звичайно, в основі всього є людина, яка може себе реалізувати. Тобто, щоб українці, які будуть жити в цих містах, могли бути щасливими реалізованими людьми. Така ідея та основна формула. І байдуже, чи ми говоримо зараз про післявоєнне оновлення, розвиток, чи відновлення міст - ми  маємо мати комфортне та безпечне середовище”, - каже Антон Коломєйцев. 

Також сьогодні, на думку головного архітектора Львова, необхідно враховувати потреби людей, які отримали травми через військову агресію росії. Адже ми маємо зараз в Україні десятки тисяч людей, яким потрібне протезування, та тисячі тих, які будуть прикуті до інвалідного крісла, тож маємо робити наші міста зручними для них. 

“Ми у Львові маленькими проєктами намагаємося це сьогодні робити. Також на форум ми запросили головних архітекторів інших міст, урбаністів, які мають найкращий світовий досвід створення комфортних міст, сіл, агломерацій, спільнот та об'єднаних громад”, - зазначив Антон Коломєйцев. 

На  Lviv Urban Forum будуть не лише архітектори та урбаністи, а й представники центральних органів влади та органів місцевого самоврядування, міські голови і звичайні мешканці, активісти та студенти. 

У перший день форуму учасників чекають піші та велоекскурсії Львовом, а також відкриття центру Mariupol Reborn - платформи стратегічного та архітектурного моделювання. Наступні 2 дні будуть насичені лекціями від, зокрема, лауреатів найпрестижнішої Прітцкерівської архітектурної премії Шигеру Бана з Токіо і  Анни Лакатон з Франції.

“Це унікальні архітектори  відомі своєю гуманітарною місією. Вони працюють або з ком'юніті, або з громадами, де за маленькі кошти треба зробити великий ефект. Ми хочемо говорити про те, як сьогодні малим коштом зробити неймовірну якість наших міст і середовищ нашого проживання, як обходитися з меншими бюджетами в складних умовах і починати це робити в час війни. Тому всі наші спікери будуть зорієнтовані на тематику України і сьогодення. 

Окрім інших, буде Штефан Беніш, відомий архітектор, який збудував Центр Шептицького за своїм проєктом в УКУ. Так само будуть архітектори відомих великих міст, які зробили останнім часом прорив: з пострадянського середовища перейшли на рейки сучасної європейської урбаністики. Це, наприклад, головний архітектор Вільнюса, так само люди, які змінюють Братиславу, Прагу, данський Орхус та інші міста, які є дуже важливими зразками для наслідування”, - пояснює Антон Коломєйцев. 

Попри повномасштабне вторгнення, іноземці готові приїжджати на форум та ділитися з українцями власним досвідом, кажуть організатори.

“Всі зацікавлені, тому що відчувають відповідальність, розуміють, що Україна сьогодні захищає цілий світ, і говорять про це прямо. Кажуть: "може, хтось в наших країнах цього не розуміє, але ми точно розуміємо".

Коли ти чуєш від відомих світових архітекторів, що вони готові два дні зі свого тижня працювати на користь України просто так, бо вважають це своїм обов'язком, - це відверто зворушує”, - розповідає головний архітектор Львова.

На Lviv Urban Forum буде більше 40 спікерів та очікують понад 400 учасників. 

“Підсумком форуму має бути натхнення змінювати країну далі, трансформувати її, не чекати навіть перемоги, а вже робити все, що від нас залежить. Змінювати законодавство, якісь правові умови, в яких ми живемо, і всіма можливими методами змінювати наші громадські простори, те, як ми живемо, те, як ми будуємо, для того, щоб не робити незворотніх помилок, які потім буде важко виправляти. Очікуємо мотивації, драйву та нових ідей, які кортітиме одразу ж з наступного дня втілювати  в життя”, - каже Антон Коломєйцев.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ