Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Майже 300 громад з усієї України приїхали на перший Urban Forum у Львові

У Львові триває другий день Lviv Urban Forum, на який приїхали делегати з майже 300 громад з усієї України. Сьогодні форум відкрили міський голова Львова Андрій Садовий та мер Києва Віталій Кличко.
Фото: ЛМР

Андрій Садовий наголосив, що сьогодні мусимо говорити не просто про відбудову зруйнованих будівель, а про створення нових міст без радянської спадщини. Повідомили в пресслужбі ЛМР.

«Відбудувати – не зовсім правильно. Я часто спілкуюся з керівниками громад і дехто помилково думає, що зруйновану будівлю треба так само відбудувати, як вона і була. Так, це справді доречно, якщо це пам'ятка архітектури, однозначно треба її зберегти. Але якщо це будівля, яка повністю зруйнована, то моя порада – краще через архітектурний конкурс, маючи хороший концепт, запросити найкращих архітекторів і збудувати будівлю, яка буде пам'яткою архітектури 21 століття, яка буде надихати. Цього так бракує нам в Україні – будівель, які надихають», – зазначив Андрій Садовий.

Очільник Львова розповів учасникам форуму про проєкти, якими пишається місто. Зокрема мова йде про футбольний стадіон «Арена Львів», який побудували за проєктом Альберта Віммера – відомого австрійського архітектора, Львівський аеропорт та Меморіал пам'яті Героїв Небесної Сотні.

«Звичайно, що у ваших містах є приватні інвестори, які мають амбіції щось доброго збудувати. Я завжди наводжу приклад нашим львівським забудовникам – палац Потоцьких, капличка Бандінеллі – це все збудували багаті люди, які за життя звели собі пам'ятники. А що ви по собі залишите? Будуйте будівлі, які надихають, не шкодуйте грошей на архітектора, наймайте найкращих, дивуйте», – додав Андрій Садовий.

Також на Lviv Urban Forum приїхав очільник столиці Віталій Кличко разом з головним архітектором Києва. Окрім цього  на Lviv Urban Forum сьогодні виступив Барт Сомерс Віце-Міністр-Президент уряду Фландрії, Міністр внутрішніх справ, адміністративного устрою, інтеграції суспільства і рівних можливостей Фландрії. Він наголосив на готовності допомагати відновлювати українські міста.

«Війна – це пекло, біль і смерть. Але ви не здалися за 72 години, як думав світ. Ви прийняли бій і ми беззаперечно віримо у вашу перемогу. І ви неодмінно станете частиною нашого європейського дому. Членство України дасть новий старт Європейському Союзу.

Сьогодні ми готові допомагати відбудовувати ваші домівки і ваші міста ще красивішими, ніж вони були до цього. Ми готові з вами ділитися ідеями та починати співпрацювати. Відбудовані міста вже існують в Європі: Роттердам, Варшава, Сараєво – вони показали, що це можливо. Є міста, які були повністю знищені війною, і їх вдалося звести знову. І я певен, що це можливо і в Україні. Я бажаю вам успіху і пишаюся бути європейцем завдяки Україні», – розповів Барт Сомерс.

Нагадаємо, напередодні у перший день Lviv Urban Forum, відбулися воркшопи та урбан-вилазки – різноманітні пішохідні та велосипедні тематичні екскурсії Львовом. Форум відвідало понад 600 учасників серед яких: міжнародні фахівці, архітектори, містопланувальники та команди із близько 300 громад з усієї України. 

Організовує Форум управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради в рамках проєкту Cities 4 Cities | United 4 Ukraine, який реалізується у партнерстві із SALAR International. 

Форум відбувається за сприяння уряду Швеції, проєкту «Мери за економічне зростання», що реалізується Програмою розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу, а також за підтримки проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»), який фінансується урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Партнери форуму: Фонд Ганнса Зайделя, Prosperity UA, Western NIS Enterprise Fund (WNISEF).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ