Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

2 нинішніх охоронців Порошенка отримували «чорні доплати» від Януковича

Дані з документів Yanukovychleaks свідчать, що двоє нинішніх охоронців президента України Петра Порошенка отримували «чорні доплати» від екс-президента Віктора Януковича. Про це йдеться в сюжеті програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

На ресурсі Yanukovychleaks – інтернет-сайті, де зберігаються скановані документи з Межигір’я, – «Схеми» знайшли згадки про Віктора Резніченка – співробітника Служби безпеки президента Управління держохорони, який охороняє Петра Порошенка. Є відомості про отримання ним коштів у іноземній валюті: у загальному списку відділу особистої охорони навпроти його даних – 1250 доларів. Та заробітна плата за серпень 2011 року – 1250 доларів.

У документах також фігурують дані про отримання коштів від Януковича теперішнім заступником начальника Служби безпеки президента Вадимом Чучковським. Суми готівкової доплати – 1550 доларів на місяць.

Чучковський у документах значиться як керівник відділення.

Колишній радник президента Віктора Януковича з питань особистої безпеки В’ячеслав Заневський підтвердив, що працівники Служби безпеки президента Управління державної охорони отримували доплату від екс-президента, бо офіційні зарплати були низькими.

«Це стара-стара відомість. Мабуть, це рік десятий. І чому вона до часів Майдану лежала – не зрозуміло. Зарплата на той момент у охоронців була від двох до шести тисяч гривень. Доплата була від 900 доларів до 1500-1600», – зазначив Заневський у коментарі журналістам.

Юристи Центру протидії корупції зазначають: такі доплати є неправомірною вигодою.

«У цьому випадку, я думаю, ми можемо говорити про отримання неправомірної вигоди. Я б не сказала, що це кримінальна відповідальність, зважаючи на суми, але адміністративна і дисциплінарна відповідальність. За це був передбачений кодексом про адміністративні правопорушення на той час штраф», – каже юрист Ольга Веретільник.

Щодо отримання грошей охоронцями Порошенка від Януковича у відповіді на інформаційний запит заступник начальника УДО, начальник Служби безпеки президента Юрій Федоров зазначив: «Чучковський стверджує, що підпис, опублікований у базі Yanukovychleaks йому не належить». І надав зразки підпису Чучковського на документах 2016 року.

Керівник Управління державної охорони Валерій Гелетей у коментарі«Українській правді» заявив, що співробітники УДО, які охороняють президента України Петра Порошенка, не здійснювали кримінальних злочинів і не підпадають під люстрацію.

Журналісти програми «Схеми» з’ясували, що щонайменше чотири колишні охоронці екс-президента Віктора Януковича охороняють президента Петра Порошенка.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ