Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

2 заклади, де можуть зробити КТ чи МРТ, для Львова достатньо, - Леся Кобецька

Начальниця управління охорони здоров’я департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Леся Кобецька у коментарі Гал-інфо повідомила, що для ефективного лікування на Львів достатньо 2 заклади, які мають апарат магнітно-резонансної томографії (МРТ) та обладнання для комп'ютерної томографії (КТ).
Ілюстративне фото. Photo by form PxHere

“Є захворювання, для діагностики яких потрібні обстеження на МРТ, КТ чи ангіографі (ангіографія - це метод рентгенологічного дослідження судин, - ред.) Це дуже дороговартністі обстеження, і коштовне обладнання. У наших закладах, у 8 міській лікарні, за державною програмою було закуплено і МРТ, і КТ і ангіограф для того, щоб вони могли підписати  договір з Національною службою здоров'я на надання пріоритетних послуг -  обстеження на онкозахворювання, інсульт і інфаркт. Ці послуги фінансуються НСЗУ за кожен медичний випадок. 

Минулого року за один випадок інсульту виплачували 27 тис. грн, а за випадок інфаркту - 30 тис. грн.  

У лікарні швидкої допомоги є лише КТ і ангіограф, МРТ там у приватній клініці. Якщо лікар на КТ не бачить проблеми, він може рекомендувати проведення МРТ. До прикладу, якщо надходить пацієнт з інсультом, то перші години на КТ може бути не видно вогнище інсульту, а МРТ досягає глибші ділянки мозку і дозволяє раніше виявити проблему.

Загалом це обладнання необхідне, бо без нього важко визначити діагноз певних захворювань.  У Львові є багато приватних клінік, де можна зробити такі процедури, але нам це не дуже вигідно, оскільки приватні заклади забирають нашу послугу і відповідно ми не можемо отримати фінансування.  Нам не потрібно багато такого обладнання, воно має бути у багатопрофільних лікарнях, як лікарня швидкої допомоги чи 8 лікарня, де воно власне і є. 2 заклади, які мають необхідне обладнання, цього цілком достатньо, щоб вчасно поставити діагноз і пролікувати пацієнта”, - розповіла Леся Кобецька.

Нагадаємо, як розповідав в інтерв'ю Гал-інфо лікар-ортопед-травматолог вищої категорії, д.м.н., спинальний хірург, заввідділення травм муніципальної лікарні Хайфи Арсен Шпігельман, на увесь Ізраїль працює 20-30 МРТ-апаратів. Головна причина такої їх кількості – вартість. Щоб окупити себе ця справді дорога «іграшка» повинна працювати 24/7. Саме в такому режимі вони й працюють. Також повинен бути персонал, який вміє працювати на них та лікарі, котрі вміють читати результати цих діагностик. Тому для того, щоб ставити апарати МРТ, потрібно забезпечити належну кількість персоналу. Варто завжди бути раціональними зазначав Арсен Шпігельман.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ