Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

8 технологічних рішень для підвищення енергоефективності будинку

Енергоефективність, розумне споживання та дбайливе ставлення до ресурсів вже кілька років задають тренди в сфері будівництва, архітектури і дизайну. Але впровадження новітніх технологій у власному будинку дозволяє не тільки знизити негативний вплив на навколишнє середовище, а й заощаджувати сімейний бюджет.

Так, бути еко-френдлі може бути вигідно! Крім того, існує низка цільових програм часткового відшкодування вартості витрат на заходи з енергоефективності в багатоквартирних будинках. Зокрема, у Львові декілька ОСББ вже скористалися такими програмами.

В цій статті ми розповімо про різноманітні способи перевтілення звичайного житла на енергоефективне. Деякі з цих методів вже давно використовуються українцями, інші ж видаються зовсім футуристичними.

  1. Автономний розумний будинок

Вирішили розпочати з найбільш кардинального методу підвищення енергоефективності оселі. Ви можете одразу придбати цілий розумний будинок, який не треба приєднувати до електромережі та системі водопостачання! І що дуже приємно, це диво техніки виготовляють в Україні. Стартап PassivDom вдосконалив ідею автономного будинку та зводить житло без фундаменту з модульних конструкцій. 

Всі системи в будинку працюють на сонячній енергії, а ресурси використовуються повторно. Житло зводять з модульних конструкцій на основі вуглецевого волокна та поліуретану. Теплопровідність цих матеріалів аналогічна цегляній кладці завтовшки 8 метрів. Поки що стартап орієнтований на ринок ЄС, адже ціна стартує від 54.000$ за будинок площею 40 м2. Але в перспективі це компенсується дешевизною ресурсів.

Придбання автономного будинку – досить радикальний крок. Але є низка енергоефективних технологій, які можна використовувати в звичайній оселі. Про них ми розповімо далі.

  1. Тепла підлога

Тепла підлога – це альтернативна система опалення, де нагрівальним елементом виступає поверхня полу. З точки зору законів фізики і фізіології людини, система є  ефективнішою, ніж традиційне радіаторне опалення.

Коли ноги людини знаходяться в холоді, температура приміщення відчувається на 2-3 градуси нижче, ніж є насправді. І навпаки: коли ногам тепло, навіть нижча температура повітря буде сприйматися як комфортна. При цьому за законами фізики тепле повітря піднімається вгору. А значить, тепло від радіатора не обігріває нижню частину кімнати. 

Тепла підлога може бути електричною і водяною. У багатоквартирних будинках можна встановлювати тільки електричну теплу підлогу. А от у приватних будинках можна заощадити ще більше за допомогою системи, що працює на воді. Ще один показник економічності теплої підлоги – її встановлюють один раз і на все життя. Тому до монтажу системи треба поставитися серйозно і довірити роботу кваліфікованому сантехніку у Львові, який спеціалізується на автономних системах опалення.

  1. Утеплення будинку

Сама ідея утеплювати стіни будинку не нова, але ефективна. Для її реалізації можна використовувати як традиційні матеріали (мінеральна вата, скловата, пінополістирол, піноізол), так і інноваційні. Серед останніх відзначимо систему тепла підлога, яку ми згадували раніше. Нагрівальні елементи електричної теплої підлоги можна встановити на стіни. Власники кутових квартир часто скаржаться, що від стін буквально віє холодом, і перебувати поруч з ними неприємно. З установкою кабелю на внутрішній стороні стіни ця проблема зникне, і в приміщенні стане набагато тепліше.

Другий варіант інноваційного утеплення – використання утеплювача із суміші на основі конопель та вапна. Цю комбінацію вигадав український стартап Hempire UA. Виробники запевняють, що матеріал екологічно чистий, не горить, регулює вологу в будинку, не піддається впливу шкідників та грибків. Для монтажу новітнього матеріалу можна найняти звичайну бригаду з ремонту квартир у Львові, адже він також використовується на внутрішній стороні стіни. Тобто дорогі висотні роботи проводити не треба.

  1. Рекуператор повітря

Рекуператори – це механічні системи вентиляції. Вони нагрівають свіже повітря, яке надходить в квартиру. Такі пристрої дозволяють значно знизити витрати на опалення приміщення. Ефективність рекуператорів коливається в межах від 65% в найпростіших пристроях до 95% у приладах з мідним теплообмінником. До речі, останні виготовляє львівська компанія PRANA. Вони можуть обігріти як невеликі квартири, так і масштабні промислові об’єкти. Найдешевший побутовий рекуператор коштує близько 7000 гривень.

  1.  Жалюзі з сонячними панелями

Далеко не кожен має змогу встановити повноцінні сонячні панелі та отримувати “зелену” електроенергію. Альтернатива – розумні жалюзі. Стандартне вікно, оснащене таким пристроєм, може генерувати до 100 кВт на місяць. Звичайно ж, на цю цифру впливає погода і пора року. Розробники стверджують, що в літній період такі жалюзі можуть повністю забезпечити вас необхідною кількістю електроенергії. 

До речі, як і в ситуації з автономним будинком, технологія належить українцям – винахіднику Євгену Еріку та його компанії SolarGaps. Ще одна схожість – технологія розумних жалюзі також не з дешевих, ціни стартують від 600$ за невелике вікно. А тому радимо не ризикувати з монтажем та довірити його перевіреному електрику у Львові.

  1. Домашня теплоелектростанція

Якщо ви не хочете залежати ні від централізованої електромережі, ні від примх погоди, для вас також знайдеться енергоефективне рішення. На сумському машинобудівному підприємстві "Ротор-Суми" розробили теплоелектростанцію, яку можна встановити на подвір’ї свого господарства. Ця технологія не нова, але ще ніколи не використовувалася у масштабах одного домогосподарства. Наразі в компанії створили прототип установки, а от масового виробництва пристроїв доведеться ще почекати.

  1. Міський вітровий генератор

Київський стартап Sirocco Energy вирішив, що енергію вітру у місті можна і потрібно акумулювати! Вони спроектували бесшумний вітровий генератор, який можна встановлювати на дахах багатоповерхівок. Їх генератор не має лопатей і може працювати від вітру меншої швидкості, ніж потрібно для класичної турбіни. Потужність генератора така сама, як у сонячної панелі. Масове виробництва міських вітрових генераторів поки що не налагоджено, але стартап вже отримав грант від Європейського банку реконструкції та розвитку.

  1. Датчики руху та датчики освітленості приміщення

Наостанок хочемо показати вам, що навіть дрібна електрофурнітура може зробити будинок енергоефективним. Зокрема, за допомогою інфрачервоного датчика руху можна заощаджувати електроенергію. Його встановлюють в зоні загального користування для управління освітленням. Якщо протягом певного часу він не зафіксує переміщення людини – світло вимикається. До речі, інформацію про рух цей датчик можете передавати і охоронній системі.

Другий розумний помічник у вашому будинку – датчик освітленості приміщення. Він буде аналізувати рівень освітлення в приміщенні і при необхідності автоматично включить світло, приглушить його або зробить яскравішим, підніме або опустить жалюзі.

Зробити будинок енергоефективним та екологічним простіше, ніж здається. Головне – вибрати сертифіковане обладнання та довірити його монтаж кваліфікованим спеціалістам.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ