Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Алексієвич закликала російську інтелігенцію “не мовчати”

Лауреат Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич, остання з семи членів президії Координаційної ради опозиції, яка залишається на волі в Білорусі, закликала російську інтелігенцію активніше виступати з осудом білоруської влади.

Про це йдеться в заяві Алексієвич, опубліковані на сайті білоруського ПЕН-центру, передає УНН із посиланням на “Голос Америки”. 

"Чому ви мовчите? Ми чуємо тільки рідкісні голоси на підтримку", - йдеться в заяві. "Вже не залишилося нікого з моїх друзів-однодумців в президії Координаційної ради. Всі або в тюрмі, або викинуті за кордон. Сьогодні взяли, останнім, Максима Знака", - сказала Алексієвич.

Алексієвич спростувала твердження влади про те, що Координаційна рада білоруської опозиції, членом якої вона є, планувала державний переворот.

"Ми хотіли не допустити розколу в нашій країні. Ми хотіли, щоб в суспільстві почався діалог", - йдеться в її заяві.

Лукашенко відмовляється говорити з вулицею, нагадала вона, а вулиця - це сотні тисяч людей. Це народ, сказала Алексієвич і додала, що пишається білоруським народом.

У середу до дому в центрі Мінська, де живе Алексієвич, приїхали оперативники в цивільному. Як повідомила письменниця по телефону Білоруської службі "Радіо Свобода", вони дзвонять по домофону і вимагають їх пропустити. Пізніше до квартири Алексієвич приїхали журналісти.

У середу до помешкання Алексієвич завітали дипломати низки європейських країн, щоб захистити її від затримання.

Петрас Аустревічус, член Європейського парламенту назвав присутність дипломатів поруч із Алексієвич "людським щитом" покликаним захистити її від "бандитів Лукашенка".

Сьогодні ж Алексієвич, голова Білоруської асоціації журналістів Андрій Бастунець і глава організації "Репортери без кордонів" Крістоф Делуар закликали ООН направити місію спостерігачів до Білорусі, а ОБСЄ - домагатися свободи преси за посередництва у врегулюванні кризи в країні.

"(Влада) хотіла б створити "інформаційний вакуум", встановити велику безмовність замість демонстрацій і дебатів. Але ми не хочемо повернення тиші диктатури, яка є ознакою нещастя, а часто і злочини", - сказано у зверненні, яке надійшло до редакції "Медузи".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ