Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Антимонопольний комітет надав розяснення щодо лічильників води

Західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України надало рекомендації Свалявській міськраді щодо лічильників води.

Так, зокрема, Відділення виявило в діях виконавчого комітету Свалявської міської ради ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Цей орган місцевого самоврядування своїм рішенням №46 від 18.02.2022 року затвердив «Порядок встановлення та використання вузлів обліку споживання води з засобами дистанційної передачі результатів вимірювання», відповідно до якого для видачі технічних умов на приєднання до мереж централізованого водопостачання прилад обліку води повинен:

  • бути не нижче MID R ≥ 160, класу «С» та бути обладнаним аналоговим чи цифровим інтерфейсом;
  • забезпечувати безперешкодне розташування накладних пристроїв для зчитування даних системою дистанційного зняття показів, не нижче класу «С»;
  • мати гарантований антимагнітний захист.

Проте, чинними нормативно-правовими актами у сфері централізованого водопостачання та централізованого водовідведення не передбачено обмежень класу точності для засобів вимірювальної техніки, що можуть встановлюватися споживачами. Це можуть бути будь-які засоби обліку води занесені до Реєстру затверджених типів засобів вимірювальної техніки.

Адміністративна колегія Західного МТВ 17 серпня 2023 року рекомендувала виконавчому комітету Свалявської міської ради привести Порядок встановлення та використання вузлів обліку споживання води з засобами дистанційної передачі результатів вимірювання у відповідність до вимог чинного законодавства України та проінформувати Відділення про виконання його рекомендацій у місячний строк.

Нагадаємо, використання магнітів з метою впливу на лічильники води є одним з найпопулярніших методів крадіжок при споживанні води.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ