Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Байдужість громадян у питанні наркозлочинності є небезпечною: керівник обласного управління Роман Ярема

Управління боротьби з наркозлочинністю ГУНП у Львівській області розпочало свою діяльність після реорганізації відповідного Департаменту у вересні 2023 року.
У Львові затримали наркоторговця

За цей час установа отримала лише 10 звернень від громадян про наркозлочини, з яких підтвердились 6. 

Часто люди залишаються осторонь проблеми наркозлочинності, навіть коли самі стають свідками правопорушень. В інтерв’ю з журналісткою Гал-інфо Роман Ярема, керівник управління боротьби з наркозлочинністю ГУНП у Львівській області, звернув увагу на те, що важливо виховувати в громадян відповідальність повідомляти правоохоронні органи про порушення, пов’язані з наркотиками. 

“Байдужість громадян у питанні наркозлочинності є небезпечною, бо призводить до знецінення проблеми, зменшення почуття відповідальності у суспільстві. Про факти наркозлочинності потрібно обов’язково повідомляти! Адже є частина інформації, якою ми володіємо, а є частина інформації, яка надходить від громадськості. Така співпраця завжди має свої результати”, - зазначив Роман Ярема. 

Аби інформувати суспільство про проблему наркозлочинності, управління проводить різні тренінги та лекції спільно з іншими правоохоронними установами. Роман Ярема акцентує увагу на важливості виховання молоді та донесення до неї, що наркотики ні в якому разі не слід пробувати.

“Люди вживають наркотики, які апріорі є небезпечними. Їх виготовляють у підпільних лабораторіях, незрозуміло як та з чого, з яких речовин. Важливо пояснювати, що наркотики - це отрута, яка негативно впливає на здоров’я людей, на їхній фізичний та психологічний стан”, - пояснює керівник обласного управління.  

Окрім цього, через вживання наркотиків у людей виникають інші супутні проблеми, наприклад, потреба постійно шукати кошти. Тоді люди йдуть і скоюють крадіжки чи інші злочини. Тобто беззаконня є дуже багатоскладовим та взаємопов’язаним: зі зростанням кількості наркозлочинів, зростає і кількість інших правопорушень.

Роман Ярема зазначає, що сьогодні функціонує ряд закладів, які займаються реабілітацією наркозалежних. Державний напрямок, наприклад, передбачає замісну підтримувальну терапію. Є також багато приватних клінік, які надають допомогу.

“Але в першу чергу, сама людина має захотіти позбутися наркозалежності. Має виникнути бажання, бо без нього дуже важко чи з медичної точки зору, чи з психологічної допомогти тій людині. Хоча на моїй практиці було багато людей, які, маючи це бажання, перемагали наркозалежність і поверталися до нормального, звичайного життя без наркотиків”, - розповідає керівник управління. 

Якщо Ви стали свідком злочину, який пов’язаних з наркотиками, слід звертатися із заявою на адресу Управління боротьби з наркозлочинністю ГУНП у Львівській області або ж зателефонувати у 102. Тоді це звернення потрапить в районний відділ поліції або ж до зазначеного Управління. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ