Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Безпечна і стабільна Європа очима молоді: Україна – ключовий елемент європейської системи безпеки

4 листопада 2022 року на факультеті міжнародних відносин Львівського університету відбувся VI Міжнародний молодіжний безпековий форум «Безпечна і стабільна Європа очима молоді. Україна – ключовий елемент європейської системи безпеки».

Як повідомили в пресслужбі ЛНУ, організував захід Центр міжнародної безпеки та партнерства у співпраці та за підтримки Центру інформації та документації НАТО у Києві.

Відкриваючи роботу форуму, Надзвичайний і Повноважний Посол України, декан факультету міжнародних відносин, професор Маркіян Мальський, відзначив особливу важливість вивчення та обговорення безпекових питань в сучасних умовах. Особливо прикметним є актуальність таких дискусій та вироблення позицій в умовах широкомасштабної агресії росії проти України. Сьогоднішня молодь, котра за кілька років після завершення навчання в Університеті, уже скоро стане визначальним елементом поступу нашої держави на міжнародній арені. І саме їй належатиме виконання важливих завдань у сфері розбудови безпекової сфери засобами дипломатії та переговорів, базованих на глибоких теоретичних та концептуальних знаннях.

Директорка Центру інформації та документації НАТО в Києві Вінета Кляйне у виступі перед учасниками форуму окреслила сучасний стан співпраці між Україною та Альянсом у безпековій та оборонній сферах. У цьому контексті важко було уникнути гострих питань російсько-української війни та трансформації співробітництва між НАТО та Україною.

Значний інтерес учасників викликала доповідь радника Посольства Латвійської Республіки у Великобританії Віталіса Ракстінса «Європейська безпека. Сучасний стан та перспективи» у якій він окреслив головні тенденції розвитку постбіполярного світу та трансформаційні процеси у світовій політиці. При цьому, на думку доповідача, демонстрація Україною успіхів у протистоянні з російськими окупантами створює умови для зростання впливу України на процеси формування нової архітектури європейської безпеки як багатокомпонентної системи стабільності на європейському континенті.

На питаннях інформаційної безпеки був зосереджений виступ завідувача кафедри медіакомунікацій та комунікативних технологій Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Сергія Даниленка. У своєму виступі він акцентував увагу на важливості інформаційної безпеки в комплексі безпекових студій. На переконання доповідача, широке використання інформаційних загроз створює досить небезпечне підґрунтя для перетворення міжнародних конфліктів з конвекційної війни на світоглядну, ідеологічну, цивілізаційну, яка може бути доволі руйнівною для існування держави.

У другій частині форуму відбулися демонстрація презентацій учасників заходу – студентів та аспірантів українських університетів, у котрих їхні автори виклали власне бачення проблем безпеки у світі та Європі і запропонували  шляхи розв’язання проблем боротьби із загрозами нового характеру. Опісля відбулася жвава дискусія з безпекової проблематики.

На завершення роботи Форуму учасники отримали сертифікати.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ