Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Більшість українців не довіряють поліції, низько оцінюють її роботу та не бачать прогресу в її реформуванні

52% респондентів вважають, що нова поліція не ефективніша за стару, протилежної думки дотримуються 38% опитаних. Дані за результатами червневого опитування громадської думки Kantar online TRACK. Дата польових робіт 16-30 червня 2020. Квотна вибірка.
Фото: поліція Львівської області

За словами Світлани Хобти, Керівниці проєкту Kantar online TRACK, довгий час нова поліція тримала рівень довіри вище за середній та була серед інституцій, яким стабільно довіряють найбільше (армія, середня і дошкільна освіта). Якщо порівнювати довіру до поліції з довірою до міліції на початку реформи, то рівень довіри у поліції був у рази вищий, ніж у її попередниці (вересень 2015 – 47% проти 9%, вересень 2016 — 50% проти 15% ). Проте за останні три роки нова поліція суттєво втратила рівень довіри.

«Протягом п’яти років ми спостерігаємо як поліція невпинно втрачає той кредит довіри, який надало їй суспільство після створення у 2015 році. Основними причинами втрати довіри є брак ефективних кадрів, відсутність реальних змін на місцях, неефективна діяльність та конфлікти правоохоронних органів», — зазначила Світлана.

Основною перепоною для ефективної діяльності поліції, на думку опитаних, є відсутність реальних кадрових змін, — на неї вказали 59% опитаних. Близько половини зазначили також недостатню підготовку нових кадрів та нездатність вітчизняних людей працювати ефективно і без хабарів (49% та 47% відповідно).

Опитані частіше погоджувалися з судженнями, які негативно описують роботу поліції. Так, 60% вважають, що поліція більше служить владі, ніж суспільству, 55% — що поліція швидше дбає про власні інтереси, ніж про інтереси суспільства, 43% — що поліція зараз така сама, як і до реформи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ