Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Близько 80-85% шкіл розпочнуть навчання очно або у змішаному форматі

Кількість шкіл, що розпочнуть навчальний рік не тільки в онлайн-форматі буде більшим ніж минулого року.

Про це повідомив Українському Радіо заступник міністра освіти й науки Андрій Сташків. 

Формати навчання
На кінець навчального року ми мали кращі показники щодо шкіл, які забезпечували офлайн або змішану форму навчання, що складало 75%. Тобто 25% шкіл здійснювали дистанційне навчання. Станом на 1 вересня у нас не буде 100% офлайн-навчання у всіх школах, тому що є заклади на прифронтових територіях, зокрема в Харківській області, які знаходяться під обстрілами й де тривоги відбуваються 4-5 разів на день. Але відсоток шкіл зі змішаним або очним навчанням з 1 вересня буде більший, ніж був на кінець минулого навчального року. Ми прогнозуємо, що це орієнтовно буде 80-85% шкіл.

Про укриття в школах
МОН з Державною службою з надзвичайних ситуацій розробили вимоги до закладів освіти та укриттів, які ними використовуються. Міністерство освіти виділило субвенцію з бюджету в розмірі 1,5 млрд грн для областей, які можуть організувати освітній процес. Обласні військові адміністрації з засновниками шкіл визначають формат навчання кожної школи.

Ми очікуємо, що 500 шкіл будуть мати нові укриття за ці виділені кошти. В окремих школах вже до 1 вересня завершать роботи, але в деяких укриття будуть ще облаштовуватись і після початку навчального року. Крім того, для цього виділяються кошти з місцевого бюджету, а також в облаштуванні шкіл новими укриттями допомагають міжнародні партнери-донори.

Фактичну картину ми зможемо показати 1 вересня, коли підпишуть акти готовності кожної школи до початку навчального року.

Про друк підручників
Минулого року відбувся секвестр бюджету і всі кошти, передбачені на друк підручників, забрали на інші напрями, які на той момент були більш пріоритетні для уряду. Цього року у зв'язку з обмеженим фінансуванням не надали достатньо коштів, щоб надрукувати все, що бажано.

Втім Міністерство розробило декілька шляхів щодо забезпечення друку підручників. На кінець минулого навчального року не було підручників для 5 та 6 класів. Проте кошти, які передбачили в бюджеті, на 66% закривають потребу в підручниках для 6 класів. І вони вже на цей момент друкуються. На 1 вересня підручники, які замовили за кошти держбюджету, вже будуть в школах.

Крім того, ми активно залучаємо донорів. Сьогодні (7 серпня — ред) відбулися наради з видавцями, що будуть віддавати нашим партнерам в Європі макети для друку підручників для 5 та 6 класів. Крім того, минулого року за кошти міжнародних партнерів надрукували підручники з української мови, математики та природничих дисциплін. Вони також з 1 вересня будуть в школах. Тому очікуємо, що на 1 вересня ми вийдемо на більш ніж половину від загальної потреби друку підручників.

Надолуження освітніх втрат
МОН спільно з ЮНІСЕФ розробило рекомендації щодо організації програм з надолуження освітніх втрат для громадських організацій, закладів освіти, органів управління освітою та інших організацій. Рекомендації опрацьовуються Міністерством для включення їх до стратегії подолання освітніх втрат.

Це насправді велика проблема, яка має персоніфіковане вирішення. Адже освітні втрати є різні. Вони залежать від кількості та категорій учнів. Тож будемо напрацьовувати своєрідні інструменти для оцінки цих втрат і потім рекомендувати вчителям, яким чином їх подолати та надолужити. Нам допомагають ЮНІСЕФ та інші міжнародні партнери, які фінансують один з інструментів, що розмістять на Всеукраїнській школі онлайн, де кожен вчитель зможе персонально з учнем пройти оцінювання з усіх предметів та визначити теми, з яких в учня є прогалини.

Про предмет "Захист України"
Міністр освіти Оксен Лісовий анонсував оновлення предмета "Захист України" і сказав, що в кількох областях його запровадять як пілотний проєкт. Є великий запит від громадських організацій, експертів, що "Захист України" потребує допрацювання. Торік змінили програму, і там вже багато чого передбачено. Але цього року освітню програму будемо доповнювати саме інженерною складовою, де серед іншого передбачено керування дронами та забезпечення їх функціонування.

Зараз ми працюємо над формуванням переліку шкіл, які готові взяти участь у пілотуванні. Будемо пропонувати брати участь в пілоті всім школам, які готові відправити вчителів на навчання і працювати в особливих умовах. Після впровадження пілоту найкращі практики закладемо в основну програму і поширимо для всіх шкіл.

В МОН орієнтуються на 200 шкіл, але будемо просити зареєструватися всіх охочих. Цей пілот стосуватиметься всіх областей за аналогією до пілотного проєкту Нової української школи, який триває вже шість років. У кожній області є декілька шкіл, які пілотують саме цю навчальну програму. За аналогічним принципом підемо і з пілотуванням "Захисту України".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ