Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Будапештський меморандум не дає Україні жодних гарантій безпеки

Будапештський меморандум 1994-го року, відповідно до якого Україна відмовилась від ядерної зброї, насправді не надавав Україні гарантій захисту її територіального суверенітету з боку підписантів, - Голос Америки.

Стосовно цього, у ході дискусії "Чи повинні США озброювати Україну", яка відбулася у п'ятницю в аналітичному центрі Atlantic Council (США), погодились провідні експерти-міжнародники, включно із колишнім послом США в Україні Джоном Гербстом та колишнім заступником генсека НАТО Александром Вершбоу.

"Я наведу слова Строуба Телбота, який зараз є віце-президентом центру Brookings Institution, а у минулому був заступником Державного секретаря США і очолював переговори з приводу Будапештського меморандуму. Він буквально сказав: "Це не означає, що США готові прийти на допомогу Україні, якщо на неї буде здійснено військовий напад". Тож будь-якої гарантії надання будь-якого захисту у меморандумі немає. Більш того, такі експерт, як Іво Даалдер та Майк Огенлон вказували, що навіть стаття 5-та Статуту НАТО нічого конкретно не гарантує. Можна хоч жорстку заяву зробити у відповідь на напад на одну з країн-членів Альянсу", - відзначив Вільям Руґер, віце-президент дослідницького центру Charles Koch Institute.

Александр Вершбоу, колишній заступник Генсека НАТО, натомість вказав, що Будапештський меморандум не містить механізму реалізації і "на жаль для українців не був гарантією безпеки".

"У нас немає правових зобов'язань відповідно до Будапештського меморандуму, але думаю, що він створив щонайменше моральне зобов'язання зробити те, що в наших силах, щоб допомогти Україні відновити суверенітет та територіальну цілісність", - сказав Вершбоу.

Голос Америки

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ