Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

РФ має повернутися до виконання Будапештського меморандуму – спецпредставник ФРН

Спеціальний представник федерального уряду Німеччини з питань головування в ОБСЄ 2016 року та координатор міжсуспільного співробітництва з Росією, Центральною Азією та країнами "Східного партнерства" Гернот Ерлер заявляє, що Росія повинна повернутися до виконання Будапештського меморандуму. Про це Ерлер сказав на прес-конференції в Києві.

"Позиція ОБСЄ абсолютно зрозуміла: Росія порушила принципи і правила Гельсінського заключного акту ОБСЄ (1975 року), Паризької угоди 1990 року і, окрім того, порушила, так би мовити, Будапештський меморандум - міжнародний договір від 1994 року. Просто відсунула його в бік і просто не бере його до уваги", - заявив Ерлер.

Він сказав, що Росія повинна відмовитися від порушення міжнародних договорів.

"Наша вимога, в принципі, полягає в тому, щоб Росія повернулася назад до того, під чим стоїть її підпис, - до цих принципів, до цих правил", - наголосив спецпредставник ФРН.

Як відомо, у 1994 році Україна відмовилася від третього за величиною арсеналу ядерної зброї в світі.

Після цього Україна, США, Росія та Велика Британія уклали Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум).

Згідно з Меморандумом, США, РФ і Британія зобов'язалися, зокрема, поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України; утримуватися віl застосування cили проти територіальної цілісності та політичної незалежності України.

Європейська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ