Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Західний світ повинен переглянути Будапештський меморандум - Резніков

Щоб зупинити президента Росії Володимира Путіна, західний світ повинен переглянути Будапештський меморандум 1994 року. Про це заявив віце-прем'єр-міністр України з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков виданню Atlantic Counsil.

"Україна знову захищає себе від російської агресії з 2014 року. Нездатність міжнародного співтовариства зупинити Путіна щодо України призвела до ескалації гібридних військових дій Росії проти всього західного світу... Настав час переглянути Будапештський меморандум 1994 року, щоб покласти край конфронтації і прокласти шлях до стійкого миру", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляє УНН, Резніков зазначає, що повернення до Будапештського меморандуму було б кроком у правильному напрямку.

"Одна спроба зробити це вже була. Ще 1 березня 2014 року представник Сполученого Королівства в Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй запропонував почати термінові консультації у форматі Будапешта. У той час ця ініціатива не пішла далі. Тепер ми повинні розглянути питання про повернення до формату Будапешта. Спочатку консультації повинні проходити без участі Росії, оскільки Москва відмовилася від свого статусу гаранта на користь того, щоб стати окупаційною силою. Однак формат Будапешта згодом надасть можливості для нової взаємодії з Кремлем", - розповів Резніков.

За його словами, Україна бачить принаймні два напрямки, які обіцяють значний прогрес в рамках Будапешта. Це включає якісно новий рівень військово-технічної підтримки України, а також допомогу в залученні держави-агресора до відповідальності.

"Зрештою, повернення у формат Будапешта також може виявитися вигідним для самої Росії. Що може бути краще для Кремля, щоб відновити довіру міжнародного співтовариства, ніж усунути першопричину сьогоднішньої глобальної конфронтації і відновити порушені обіцянки Будапешта? Ми не маємо наміру відмовлятися від "мінського формату", оскільки це допомагає нам, принаймні, звільнити наших громадян від російських в'язниць", - зазначив Резніков.

Проте Резніков наголосив, що Україна також повинна шукати додаткові можливості для відновлення довіри і зміцнення міжнародної безпеки.

Нагадаємо, у ТКГ домовилися обговорити списки звільнення утримуваних осіб на наступному засіданні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ