Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Чому Корбан? Бо дніпропетровська група – єдина, яка претендує на центральну владу, – політолог

«Дніпропетровська група сьогодні – єдина група, яка претендує на центральну владу. Натомість з колишніми регіоналами в президента, напевно, є неформальний пакт про те, що вони не претендуватимуть на владу в Києві й за це їм буде дозволено зберегти вплив на місцях їх колишнього домінування. Тож на даний момент всі «регіонали» зручні та вигідні владі, тому що вони знають своє місце й із ними легше домовитися», – припустив у коментарі «Гал-інфо» політичний експерт Петро Олещук, відповідаючи на запитання, чому саме Геннадій Корбан став об’єктом пильного зацікавлення з боку українських силових структур.
Фото - ru.tsn.ua

За словами політолога, затримання Корбана – лише один з епізодів у тривалому конфлікті між Порошенком та Коломойським, що має низку причин. Одним з важливих приводів для нового витка загострення став несподіваний для багатьох результат УКРОПу на місцевих виборах, а також впевнений вихід Бориса Філатова до другого туру виборів у Дніпропетровську. На думку Петра Олещука, це суттєво вплинуло на розклад сил серед місцевих еліт й підважило попередні домовленості.

«З колишніми регіоналами в президента, напевно, є неформальний пакт про те, що вони не претендуватимуть на владу в Києві й за це їм буде дозволено зберегти вплив на місцях їх колишнього домінування. Є чимало випадків, коли ЦВК під час місцевих виборів грала на користь «регіоналів». Зокрема, можна згадати спробу зірвати другий тур у Павлограді та ін. На даний момент всі «регіонали» зручні та вигідні владі, тому що вони знають своє місце й із ними легше домовитися», – наголосив експерт.

Втім, із його точки зору, не виключено, що президент виконає своє попередження й невдовзі затримає кілька колишніх регіоналів – нехай і не найвищого  рівня, – щоб продемонструвати, що правосуддя не є вибірковим.

Господар в домі, або Освічений Янукович

Ще однією метою, яку хотів досягнути президент, затримуючи Корбана, була, на думку Петра Олещука, демонстрація сили. Він прагнув нагадати різним кланам та фінансово-промисловим групам, хто в домі господар. Це важливо було зробити напередодні визначних голосувань за зміни до конституції та закони про вибори на окупованих територіях, які чекають на Раду найближчими тижнями. Невипадково Ігор Коломойський зайняв виважену позицію.

«Коломойський зайняв спокійну позицію. Думаю, що він вичікує. Річ в тому, що перед президентом будуть великі виклики. Пообіцявши нові затримання, він муситиме їх реалізувати. Йому треба буде показати ефективність прокуратури та інших слідчих органів. Треба буде ухвалити зміни до конституції та низку пов’язаних з ними законів. Це будуть важкі часи для президента, тому Коломойський вирішив чекати, чи не зроблять роботу із боротьби з президентом і без його участі», – зазначив Петро Олещук.

За його словами, на загал дії Петра Порошенка свідчать про схильність до авторитаризму та створюють певну загрозу демократії в Україні.

«Загрози для демократії є, й, можливо, вони нині найбільші за всі часи незалежності. Оскільки він більш тонкий і розумний політик, ніж Янукович, то має більше можливостей для нагромадження влади, й продовжує зберігати популярність у центральних і західних областях», – наголосив він.

На думку Петра Олещука, демократичні процедури значать для Петра Порошенка не набагато більше, ніж для Януковича.

«Видно, що Порошенко досить таки авторитарний лідер, який не гребує різними методами. Видно, що він, на відміну, скажімо, від Ющенка, не має якогось пієтету перед демократичними процедурами. Відомо, що як бізнесмен він теж був досить жорсткий та авторитарний, й він переносить цю модель на управління державою. Можливо, демократичні принципи значать для нього не набагато більше, ніж для Януковича. Думаю, сам він себе бачить в ролі такого собі освіченого Януковича, тобто розумного, освіченого та проукраїнського Януковича», – резюмував експерт. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ