Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

#ЧужихДітейНеБуває: на Львівщині стягнули 108 млн грн на користь 20 тисяч дітей

Начальник Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Львівській області Юрій Сало. Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Начальник Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Львівській області Юрій Сало. Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
1/5
Питання щодо стягнення аліментів – це сьогодні один з пріоритетів у роботі Міністерства Юстиції України та відповідних органів. Тож, які результати приніс закон "Чужих дітей не буває" та як запрацювали нововведення?

Відповідь на це питання Гал-інфо дізналось у начальника Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Львівській області Юрія Сала. Посадовець розповів, скільки коштів вдалось стягнути відповідно до нововведень та скільки ще справ перебуває у суді.

«Закон діє з  лютого 2018 року, з цього часу у виконавця з’явилось більше можливостей вплинути на боржника. Як відомо, згодом у серпні прийняли наступний пакет закону, яким держава зобов’язала боржників бути ще більш відповідальними перед своїми дітьми.

Наразі в органах виконавчої служби Львівщини на виконанні перебуває 17 тисяч виконавчих проваджень про стягнення аліментів. Загалом з часу дії закону було стягнуто 108 млн грн на користь 20 тисяч дітей. Цифри говорять про те, що закон активно та ефективно діє. Як бачимо, показники 2018 року в рази більші за минулорічні.

Напрочуд ефективними є санкції, які стосуються виконання суспільно корисних робіт. Адже є така категорія боржників, які ведуть аморальний спосіб життя. Як наслідок, у них порожні рахунки та відсутнє майно, що унеможливлює стягнення на користь дітей.

Суспільно корисні роботи – це новий вид покарання, який почали застосовували з цього року. Наразі вже затверджено 145 протоколів про СКР. Ще 1400 перебувають у судах Львівщини.

Коли суд задовольняє протокол державного виконавця, це дає підстави скерувати боржника на виконання СКР відповідно до місця його проживання. Опісля виконання всього об’єму робіт, органи місцевого самоврядування перераховують кошти на рахунок виконавчої служби. Далі виконавець перераховує кошти стягувачу.

Від початку дії закону також виникали певні труднощі. Наприклад, у зв’язку з тим, що сільські ради, коли розробляли бюджети на рік, не передбачали витрати такого характеру. Проте вихід з цієї ситуації місцевій владі вдалось знайти швидко. І надалі такі витрати будуть передбачати, розробляючи бюджети», - розповів Юрій Сало.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ