Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чи знаєте Ви про можливий шкідливий вплив блиску на довкілля?

Блиск — це замаскований пластик. Мільярди предметів прикрашені блиском, від мерехтливого макіяжу до блискучого обгорткового паперу.

Популярність блиску та величезний об’єм, який використовується у повсякденних засобах, матеріалах, прикрасах та предметах становлять все більшу загрозу для навколишнього середовища та здоров’я людей.

Ось п’ять причин переосмислити свою звичку у використанні речей з блиском:

1.Блиск дорівнює пластик

Сучасний блискіт з’явився у 1934 році, коли американський фермер на ім’я Генрі Рушман (Henry Ruschmann) винайшов спосіб різання лавсану та пластикових листів на крихітні форми. До того часу декоративні блискітки виготовляли зі скла, тому дозволити собі такий декор міг не кожен.

Більшість комерційних продуктів, які містять блиск, будь то предмети одноразового використання, такі як вітальні листівки, або більш постійні предмети, такі як ялинкові прикраси, використовують неорганічні блискітки — переважно пластмаси, такі як поліетилентерефталат (ПЕТ), а також полівінілхлорид ( ПВХ). Блиск зазвичай  шарується з іншими матеріалами, такими як алюміній, що підсилює його і надає йому додаткового полиску. Під мікроскопом можна побачити  величезну різноманітність форм і розмірів блиску: шестикутники, квадрати, прямокутники і навіть серця і зірочки розміром від 6,25 мм до по-справжньому крихітних 0,05 мм

2. Блиск шкідливий для водних ресурсів

Більшість людей  не розуміють, що блискучі елементи  пакування, одягу, мікрогранули в скрабах для обличчя небезпечні для водних ресурсів. Частинки блиску навмисне виготовляються мікроскопічного розміру (менше 5 мм) та класифікуються як основний тип мікропластика.

Блиск може потрапляти до поверхневих водойм зі стічними водами з наших будинків не вловлюючись очисними спорудами, проникати у водні об’єкти зі сміттєзвалищ. Розмір цих частинок мізерний та легко поглинається дрібними організмами, які  не можуть відрізнити частинки їжі та пластику.

Частинки мікропластику також притягують неорганічні та органічні хімічні речовини, щоб прилипнути до них, включаючи поліхлоровані біфеніли та токсичні важкі метали. Велика небезпека для  людини пов’язана з  біоакумуляцією цих токсинів у харчовому ланцюгу. 

3.Блиск розкладається роками 

Блиск може прикрашати ваші вітальні листівки, прикраси, домівки, офіси та торгово-розважальні центри всього кілька тижнів у святковий час, але він буде існувати в довкіллі набагато довше. Деякі пластмаси, такі як ПВХ, містять пластифікатори,  які можуть подовжити час деградації пластику. Враховуючи, що пластику вже потрібні сотні, можливо, тисячі років, щоб розкластися, це серйозна загроза для довкілля. Блиск, як і будь-який інший пластик, розкладається у водному середовищі на більш дрібні шматочки, які називаються  вторинними джерелами мікропластику.

Зрештою, єдиний спосіб запобігти проблемі мікропластику - повністю позбутися від блиску.

4.Немає відповідального способу, щоб позбутися блиску

Як ми можемо відповідально утилізувати блиск? На це питання важко відповісти. Яким би способом ви не утилізували його, є ймовірність, що він потрапить у водні об’єкти. Найголовніше, не змивати блискітки у раковину. Замість цього спробуйте повторно використати блиск, або предмет, прикрашений ним, для майбутнього святкового проекту. Це все одно не усуває ризик, а лише подовжує момент його входу в навколишнє середовище. 

Отже, що робити?

Якщо можливо, намагайтеся не купувати листівки чи папір із блиском або косметику, що містить частинки блиску. Зрештою, єдиний спосіб запобігти тому, щоб цей тип пластику не створював  проблем для наших водойм — повністю позбутися від нього та вибрати екологічно чисту альтернативу.

5. Екологічні альтернативи є.

Так само як виробники косметики, зокрема скрабів для обличчя, намагаються використовувати натуральні відлущувальні матеріали, такі як лушпиння абрикосів або волоських горіхів, виробники блискіток почали виробляти біорозкладні блискітки. 

Біорозкладні блискітки виготовляються з целюлози рослин, таких як евкаліптове дерево. Воно росте на землі, непридатній для продовольчих культур і не потребує великої кількості води, тим самим забезпечуючи  ведення сталого лісового господарства. До того ж, ці блискітки підлягають компостуванню. 

Ми сподіваємося, що ця стаття була корисною для Вас і бажаємо Вам блиску у Ваших очах, який освічує все навколо і дарує радість та новорічний святковий настрій!

З турботою про довкілля,

Компанія «Центр ЛТД»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ