Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
НовиниДень в історії - 220 років тому народився Михайло Остроградський
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - 220 років тому народився Михайло Остроградський

24 вересня 1801 р. у с. Пашенівка на Полтавщині народився Михайло Остроградський - видатний математик, механік і фізик.
Михайло Остроградський

Про це повідомляє Укрінформ.

З дитинства мріяв стати військовим, так само, як того хотів і батько хлопчика. В 1816 році його повезли в Петербург для зарахування в один із гвардійських полків, але тут втрутилася доля: хтось із рідних наполегливо порадив юнаку вступати до Харківського університету. Так, Михайло Остроградський став студентом цього вишу.

Юнак все ще мріяв про військову кар’єру, але все змінилося через два роки, коли він перейшов жити на квартиру університетського викладача математики Павловського. Останній своїми бесідами зумів викликати спочатку інтерес, а згодом і пристрасну любов Остроградського до науки. Вже два місяці по тому студент вражав Павловського своїми успіхами - несподівано виявився його непересічний математичний талант.

Після закінчення Харківського університету Михайло Остроградський упродовж 6 років удосконалював  математичні знання в Колеж де Франс (1822-1828). Був учнем Лапласа і Ампера. Працював переважно у Франції та Росії. Академік Петербурзької АН, професор вищих навчальних закладів Петербурга. Основні праці присвячені математичному аналізу, математичній фізиці й теорії механіки.

Професор приятелював із Шевченком. Помер у Полтаві, похований на батьківщині – в селі Пашенівка.

Остроградський вважається одним з провідних математиків середини XIX ст. У 2001 році ЮНЕСКО внесла Михайла Васильовича Остроградського до списку видатних математиків світу. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ