Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

День в історії - народився художник Юліан Панькевич

1/2
Сьогодні, 4 липня, виповнюється 155 років від дня народження українського художника, літератора, громадського діяча Юліана Панькевича.

Про це йдеться у повідомленні Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького

Народився на Тернопільщині 4 липня 1863 року в родині церковного маляра. Художню освіту здобув у Краківській школі красних мистецтв та Віденській академії мистецтв. Його талант яскраво проявився як у малярстві, так і у графіці. Юліан Панькевич - автор олійних та акварельних пейзажів, портретів, жанрових картин, релігійних творів, рисунків, а також книжкових ілюстрацій. Зокрема, на запрошення Івана Франка, художник ілюструє антологію української лірики "Акорди". У його ілюстраціях прочитується національний колорит, поданий в стилістиці сецесії.

Юліан Панькевич - художник - новатор. Особливу увагу привертають його сакральні твори, у яких він синтезував візантійський іконографічний канон з національними етнографічними елементами.

В експозиції НМЛ ім. А. Шептицького "Українське мистецтво 18 - поч. 20 ст." творчість художника презентують кілька творів, зокрема його "Богородиця з дитям" 1892 р.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ