Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Денісова попросила перевести Сенцова в Москву

Уповноважена з прав людини Людмила Денісова попросила російську колегу Тетяну Москалькову перевести українського політв’язні Олега Сенцова до лікарні. Про це Денісова написала у Facebook.

"Поговорила… про можливі шляхи вирішення ситуації зі станом здоров’я Олега Сенцова. Йшлося й про можливий обмін Олексія Седікова (засудженого в Україні за тероризм росіянина) на Олега Сенцова", – зазначила вона.

Москалькова сказала, що обмін неможливий, адже Росія вважає Сенцова росіянином. Незважаючи на те, що, за словами Денісової, у колонію в’язень прибув саме як український громадянин, у Росії наполягають, що всі кримчани автоматично отримують російське громадянство, якщо не відмовились від нього.

"Втім ситуація потребує швидкого реагування. Від перебування в міській лікарні Лабитнангі Олег відмовився. Але там й немає фахівців, які можуть вивести його з процесу голодування", – підкреслює Денісова.

Вона додає, що такі спеціалісти є в Інституті професора Ніколаєва в Москві і в Київському НДІ геронтології.

"Тому я попросила Тетяну Москалькову, аби вона організувала переведення Олега в московський інститут, або ж у лікарню, в якій є спеціалісти з ендогенного харчування", – каже український омбудсмен.

Вона також додає, що потягом чи етапом Сенов не доїде, необхідний літак санітарної авіації.

"Звернення мами вже передали в Спецкомісію по помилуванню, і я попросила Уповноваженого РФ пришвидшити цю справу щодо помилування або обміну з огляду на критичну ситуацію", – написала Денісова.

Пізніше їй перетелефонувала Москалькова і знову розповіла про "стабільний стан здоров'я" Сенцова і про те, що він сам відмовляється від переведення в міську лікарню в Лабитнангі.

"Я наполягла на тому, щоб Уповноважений з прав людини Ямало-Ненецького автономного округу Анатолій Сак відвідав Олега, сфотографував його і зняв відео своєї розмови з ним, аби ми переконалися, що його стан дійсно стабільний", – каже Денісова.

Український режисер Олег Сенцов голодує 88 день.

Раніше стало відомо, що його адвокат передав клопотання про помилування від матері Олега Людмили Сенцової до комісії з питань помилування на території Ямало-Ненецького автономного округу РФ.

13 липня мати режисера Олега Сенцова, засудженого до 20 років колонії за звинуваченням у тероризмі, попросила президента Росії Володимира Путіна помилувати її сина.

Напередодні адвокат Дмитро Дінзе повідомив, що в Олега Сенцова пульс уповільнився до близько 40 ударів на хвилину, у в’язня погано з серцем, але на лікарню він не погоджується.

Пізніше Наталія Каплан заявила, що потрібно терміново витягувати і через його стан за ним треба відправляти медичний літак.

При цьому у Федеральній службі виконання покарань РФ знову заявили про "задовільний" стан здоров’я Сенцова.

Український омбудсмен Людмила Денісова повідомила у Facebook, що готова негайно вилетіти до Росії, аби побачитися з  Олегом Сенцовим.

Олег Сенцов оголосив голодування 14 травня, вимагаючи від влади Росії відпустити всіх українських політв'язнів.

Українського режисера затримали в анексованому Криму 10 травня 2014 року. Його звинуватили в підготовці терактів і засудили до 20 років позбавлення волі.

Українська правда
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ