Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Департамент з питань поводження з відходами прозвітував про роботу

У червні 2017 року у Львівській міській раді розпочав роботу департамент з питань поводження з відходами. Вчора, 1 лютого, в.о. директора департаменту Сергій Сало прозвітував про діяльність впродовж 2017 року, розповів про впровадження у місті сортування відходів, про здійснення заходів на Грибовицькому сміттєзвалищі, про пошуки ділянки під полігон ТПВ тощо, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Цьгоріч з метою популяризації тематики сортування ТПВ, на замовлення Львівської міської ради було виготовлено наліпки на сміттєві контейнери «Органічні відходи», «Пластик», «Скло» та «Змішані відходи», а також інформаційні буклети та плакати на загальну суму 77 тис. грн. Також були розроблені уроки, аби привернути увагу дітей до екологічних проблем сучасності, розширити уявлення учнів про види господарської діяльності людини, у результаті якої утворюються  відходи, та необхідність їх сортування і переробки.

З серпня на території міста Львова з метою розвантаження сміттєвих контейнерів запроваджено пілотний проект по вивезенню пластику безпосередньо від сміттєвих майданчиків міста до переробника з подальшою його переробкою спеціалізованим підприємством ТзОВ «Львіввторресурс» на безоплатній основі. Станом на сьогодні це підприємство розмістило на території Львова близько 80-ти спеціально укомплектованих контейнерів.

Станом на сьогодні контейнерне господарство міста складається з 1225 контейнерних майданчиків, 2964 контейнерів для збору ТПВ, 976 шт. – для збору ПЕТ-пляшки, 355 шт. – для збору скла, 195 шт. – для збору паперу. Контейнерні майданчики обладнані відповідно до діючих санітарних норм. Оновлення контейнерного господарства та облаштування контейнерних майданчиків здійснюється за кошти підприємств-перевізників.

Вивіз ТПВ здійснюють 6 фірм-перевізників, а саме: ЛКП «Транспортна фірма «Львівспецкомунтранс»,ТОВ «АВЕ Львів», ТОВ «ДВ-Екосвіт», ТзОВ «Санком-Львів», ТОВ «Спецавтотранс-Львів» та ТзОВ «Грінера Україна».

На території міста зважування ТПВ проводять на трьох пунктах зважування, а саме поблизу ринку «Шувар», на вул. Шевченка на території ТзОВ «Галичкабель» та на території ЛКП «Збиранка».

Також з метою мінімізації кількості твердих побутових відходів у Львові почала діяти програма з прийому у населення для подальшої утилізації великогабаритної техніки. На сьогоднішній день у місті діють дві компанії, які створили приймальні пункти у місті. У них мешканці можуть безкоштовно передати свої великогабаритні електричні і електронні відходи: комп’ютери, телевізори, холодильники, чи пральні машинки», - зазначив в.о. директора департаменту з питань поводження з відходами Сергій Сало.

Оскільки минулого року було створено і прийнято довготривалу стратегію поводження з відходами, то Львівська міська рада активно співпрацювала з компанією EGIS, зокрема:

Було підписано Меморандум про співпрацю між Львівською міською радою та компанією «EGIS» щодо консалтингових послуг «Стратегія поводження з твердими побутовими відходами, включаючи об’єкти збору, переробки та утилізації твердих побутових відходів»;
«EGIS» здійснила підготовку оновленого проекту рекультивації існуючого сміттєзвалища в Грибовичах в співпраці з ТзОВ «Гірхімпром».
Розробка робочого проекту «Реконструкція полігону ТПВ в с. В. Грибовичі Жовківського району Львівської області в об’ємі першочергових заходів з попередження надзвичайних ситуацій, ліквідації негативних наслідків аварії та рекультивації порушених земель Малехівської сільської ради» здійснена на підставі договору між ЛКП «Збиранка», ТзОВ «Інститут «Гірхімпром» та компанією «EGIS»
Компанією «EGIS» будо проведено ряд досліджень морфології ТПВ в періоди травень/червень та вересень 2017 року.

Також департамент співпрацював з НУ «Львівська політехніка», який провів сканування зсувонебезпечної ділянки Львівського міського полігону твердих побутових відходів. У результаті досліджень було сформовано цифрові моделі рельєфу зсувонебезпечної ділянки полігону.

Спільно з представниками Головного управління ДСНС у Львівській області проведено обстеження полігону ТПВ та визначено першочергові заходи щодо забезпечення пожежної безпеки на полігоні. За результатами обстеження влаштовано два пожежних резервуари ємкістю 75 куб.м., влаштовано пожежні щити та придбано необхідний пожежний інвентар.

У 2017 році було здійснено закупівлю робіт по технічному переоснащенню станції очистки фільтратів на полігоні зі збільшенням її продуктивності до 200-250 куб.м. на добу; завершено монтажні роботи та роботи по заміні існуючого обладнання. На сьогоднішній день проводяться пусконалагоджувальні роботи з метою приведення показників очищеного фільтрату до гранично допустимих концентрацій для скиду до каналізаційної мережі міста Львова.

У минулому році було розроблено проектно-кошторисну документацію, проведено комплексну її будівельну експертизу та виконано протиаварійні заходи та роботи з посилення дамб відстійників фільтрату на полігоні ТПВ м.Львова в с.Грибовичі.

На підставі рекомендацій французької компанії EGIS проведено процедуру закупівель на здійснення моніторингу біогазу на полігоні, яка передбачає влаштування 15 свердловин, рівномірно розміщених по тілі полігону, глибиною 25 м. діаметром 600 мм., дослідження кількості та складу біогазу, який утворюється на полігоні.

Ще однією важливою темою для львів’ян є будівництво сміттєпереробного комплексу. Було надано дозвіл ЛКП «Зелене місто» на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки на місцевості площею 6,7007 га на вул. Пластовій, 13 для будівництва комплексу з перевантаження та переробки твердих побутових відходів за рахунок земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення. Ця ділянка відповідає усім будівельним та санітарним нормам. У 2018 році планують розпочати будівництво.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ