Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Депутати Львівщини ухвалили звернення щодо заборони діяльності УПЦ в Україні

На XIX позачерговій сесії Львівської обласної ради VIII скликання ради 26 жовтня депутати ухвалили звернення щодо остаточної та повної заборони діяльності Української православної церкви в Україні.

Ініціював розгляд питання депутат Роман Кізима.

“Ми, депутати Львівської обласної ради, закликаємо усі обласні та Київську міську військову адміністрацію, а також колег – депутатів обласних рад, невідкладно здійснити необхідні заходи щодо розірвання усіх угод оренди, користування землями та майном, пов’язаних з УПЦ. Також вимагаємо від Кабінету Міністрів України, Ради національної безпеки та оборони України розробити необхідні механізми відчуження всього майна УПЦ. Вимагаємо від Верховної Ради України прийняття рішення щодо остаточної заборони УПЦ на території України!”, – сказано у зверненні.

Звернення адресоване до Президента України, Голови Верховної Ради України,

народних депутатів України, Кабінету Міністрів України, Ради національної безпеки та оборони України, обласних та Київської міської військових адміністрацій, обласних рад.

В обґрунтуванні зазначено, що в Україні досі діє мережа “московського патріархату”. “Вплив так званої УПЦ-РПЦ на процеси сепаратизму в багатьох регіонах України був колосальним та сприяв надалі московсько-українській війні у 2014 році. У 2022 році сотні сплячих агентів у рясах та просто ідеологічно промосковських “церковних діячів” максимально відкрито розпочали боротьбу на стороні московського окупанта”.

“19 жовтня 2023 року Верховна Рада України у першому читанні прийняла законопроєкт щодо заборони релігійних організацій, які пов'язані з росією. Сам факт такого голосування є безумовно позитивним, проте категорично не достатнім! Основною проблемою документа є вибірковий і складний підхід до визначення такої організації та подальшу її заборону. Натомість необхідно виключно комплексно розглядати УПЦ-РПЦ як цілісну ворожу структуру, яка багато років здійснювала підривну діяльність, а зараз відкрито працює на ворога. УПЦ – РПЦ повинна бути заборонена Верховною Радою України, як найвищим органом державної влади, а не віддавати це на відкуп судам чи іншим органам. Віримо, що друге читання законопроєкту принесе більше змін, включаючи повну та категоричну заборону УПЦ на території України”.

Ініціативу прокоментував в.о. голови Львівської облради Юрій Холод. “Ми ще раз звернулися до ВРУ, Кабінету міністрів України, обласних рад та органів місцевого самоврядування щодо майна московської церкви. Зокрема, йдеться про інвентаризацію земель та нерухомості, скасування дозволів на оренду та користування земельними ділянками і спорудами, – зазначив Юрій Холод. – Адже крім нового закону, який Верховна Рада України має прийняти в другому читанні, у нас є ціла низка інструментів, з допомогою яких можемо на всіх рівнях боротися з ворожою агентурою. Насправді, потрібне лише бажання та рішучість на місцях. І Львівщина є в цьому прикладом”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ