Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Депутати облради вимагають від президента Польщі належної оцінки актам вандалізму щодо української школи та пам’ятника Шевченку

На 8-й сесії Львівської обласної ради 31 жовтня 2006 року депутати прийняли звернення до президента Республіки Польща Лєха Качинського, воєводи Вармінсько-Мазурського воєводства, посла Республіки Польща в Україні Яцека Ключковського з приводу підпалу української школи та сплюндрування пам’ятника Шевченку.
Текст звернення подаємо нижче:
„З глибокою стурбованістю ми сприйняли повідомлення про підпал української школи в Бартошицях (Вармінсько-Мазурське воєводство) та про сплюндрування пам’ятника українському пророкові поету Тарасу Шевченку в Білому Борі (Західнопоморське воєводство).
Наші народи однаково страждали від комуністичної ідеології і боролися за повалення цієї ідеології в 20-му сторіччі. Польща була першою країною, яка визнала незалежну Україну. Ми пам’ятаємо слова визначних поляків Яцека Куроня, Лєха Валенси: «Без незалежної України не може бути незалежної Польщі». Ми бачимо, як польські президенти на всіх найвищих рівнях в міжнародних інституціях виступають адвокатами України в стосунках із ЄС.  Стосунки і співпраця між нашими державами і народами постійно розвиваються і стають все тіснішими.
Тому ми з глибокою тривогою і болем сприйняли повідомлення про підпал української школи в Бартошицях та про сплюндрування пам’ятника Тарасові Шевченку. Те, що ці акти вандалізму відбулися майже одночасно, викликає обґрунтовану підозру про скоординованість дій.
На нещодавній зустрічі з депутатів Львівської обласної ради з радними Підкарпатського воєводства радний сеймику цього воєводства пан Слівінський висловив таку думку, що у всіх непорозуміннях між поляками і українцями вгадується підступний вплив третьої сторони, для якої тісне зближення наших народів загрожує власним намірам здобувати дивіденди від реалізації сумнозвісної інструкції  всіх імперій «Розділяй і володарюй». Депутати Львівської обласної ради цілком  згідні з такою думкою, і ми вважаємо, що в цьому випадку якраз і проявляється вплив якоїсь третьої сили, ворожої як до українців, так і до поляків.
Ми сподіваємося, що польські власті і суспільство дадуть належну оцінку актам вандалізму по відношенню до українців і їх святинь, розслідують ці прикрі випадки і знайдуть виконавців і організаторів цього підлого політичного замовлення. Надіємося, що влада  Польщі допоможе потерпілим українським громадам відновити пошкоджене майно”.
Повідомили в прес-службі Львівської облради.
Нагадаємо, у суботу, 28 жовтня 2006 р., у Білому Борі (Західне Примор'я, Польща) було попсовано пам’ятник українського поету Тарасу Шевченку. Невідомі зловмисники вималювали пам'ятник фарбою та понаписували на ньому різні принизливі написи.
Пам'ятник, який є даром українського народу українцям, які проживають у Польщі, був поставлений у 1991 р. біля комплексу українських шкіл у Біломому Борі. Автором проекту пам'ятника у формі козацького хреста є Анатолій Ігнащенко. Пам'ятник виконав у Києві різьбяр Василій Бородай, а посвятив його теперішній Архієпископ і Митрополит, Кир Йоан Мартиняк.
Kожного року біля білобірського пам'ятника Шевченку відбуваються центральні Шевченківські святкування за участю офіційних представників державної влади Польщі і України. На торжествах, крім шкільної молоді, присутні також українці, які проживають на західних і північних землях Польщі від 1947 р., тобто від злочинного виселення з рідних земель в часі т. зв. акції Вісла.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ