Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Держава за понаднормові викиди у повітря недоотримувала мільйони

За понаднормові викиди у повітря металургам та енергетикам таки доведеться платити! Міністерство енергетики та захисту довкілля виграло справу, де йшлося про скасування методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних через наднормативні викиди в атмосферу.

За 9 місяців судових засідань, за підрахунками Держекоінспекції держава недоотримала - 68 009 507 грн, у середньому - 7 556 611 грн в місяць.

Судовий процес проти Міністерства тривав з 2018 року, саме тоді був поданий позов, щоб визнати протиправним та нечинним наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України № 639 «Про затвердження Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря».
Тоді ж суд першої інстанції задовольнив вимоги позивача, й цим забрав у державної екологічної інспекції право нараховувати збитки, скажімо, за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, на які відсутній дозвіл. Не могли в Інспекції нараховувати кошти і за понаднормові залпові викиди речовин в атмосферне повітря виробництвами, а також – за аварійні викиди. Інакше кажучи, великі металургійні підприємства забруднювали б повітря і за це не платили б жодної копійки.

У Міністерстві не погодилися, що відшкодування державі за понаднормові викиди у повітря поза законом й подали касаційну скаргу. До 15 жовтня 2019 року тривали засідання – саме цього дня Верховний суд виніс вирок, де задовольнив вимоги Міністерства й визнав наказ №639 таким, що відповідає нормам законодавства.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ