Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Державна дума РФ "обнулила" президентські строки Путіна

Російська Державна дума ухвалила у третьому читанні поправку, яка дозволить Володимиру Путіну ще двічі обиратися на пост президента РФ.

У середу, 11 березня, Державна дума РФ ухвалила у третьому й остаточному читанні внесений російським президентом Володимиром Путіним законопроєкт щодо змін до конституції, пише Deutsche Welle.

Документ був ухвалений голосами 383 депутатів без жодного голосу "проти".

Закон містить серед іншого поправку, внесену депутаткою і колишньою космонавткою Валентиною Терешковою, щодо "обнулення" попередніх президентських термінів. Вона дозволить Путіну законно обиратися президентом РФ ще два рази, попри те, що зараз він відбуває у президентському кріслі вже четвертий термін.

Загалом, за словами спікера Держдуми РФ В'ячеслава Володіна, до закону було внесено близько 390 поправок. Частину з них підготувала спеціальна робоча група, що складалася з депутатів, сенаторів, громадських діячів та експертів, але значну частину вніс сам Володимир Путін.

Серед них - виключення слова "поспіль" щодо двох президентських строків, які може відбути одна й та сама особа. Також вони передбачають, що колишній президент зможе отримати пожиттєвий статус сенатора.

Поправки також передбачають, що президентом може бути обрано громадянина Росії, який проживає на території країни не менше 25 років і який ніколи не мав іноземного громадянства.

Значну частину поправок до конституції РФ вніс сам Володимир Путін

При цьому для мешканців анексованого РФ Криму ця норма не діятиме, бо, згідно з ухваленим документом, остання вимога не стосується громадян РФ, які раніше мали громадянство держави, яка була "прийнята чи частина якого була прийнята в РФ у відповідності з федеральними конституційними законами", пише інформаційне агентство "Інтерфакс".

Заборона іноземного громадянства розповсюджуватиметься й на губернаторів, сенаторів, депутатів Державної думи, прем'єр-міністра та всіх членів уряду і суддів.

Водночас, серед ухвалених поправок - внесення у конституцію положення про те, що РФ є правонаступницею СРСР та згадка бога.

"Російська Федерація, об'єднана тисячолітньою історією, зберігаючи пам'ять пращурів, що передали нам ідеали та віру у Бога, а також спадковість у розвитку Російської держави, визнає державну єдність, що історично склалася", - зазначається у новій редакції конституції РФ.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, 10 березня президент Росії Володимир Путін допустив внесення поправки до конституції країни, яка б передбачила ʺобнуленняʺ його президентських термінів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ