Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Дмитро Гнап - екс-журналіст, "Наша Україна", забута премія

Дмитро Гнап йде на вибори як "нове обличчя". Він отримав підтримку від партії "Сила людей", яка допомогла із 2,5 мільйонами застави. Проте через скандали із грошима "Слідство.інфо" Гнап вже встиг заплямувати свою політичну біографію. Ми розповідаємо про його попередній досвід у політиці, передвиборчу програму та декларацію.

Дмитро Гнап

Політична програма

Передвиборча програма Дмитра Гнапа містить всього десять пунктів. Це його лаконічні обіцянки, які він виконає в разі перемоги на виборах.

1. Обіцяє зберегти парламентсько-президентський устрій та як президент не претендувати на більші повноваження, ніж є.

2. Повне перезавантаження влади, парламентські виборитільки за відкритими списками.

3. Реформа правоохоронної системи.

4. "Кількість податків слід скоротити, ставки – зменшити, всі офшори – перекрити".

5. Гнап обіцяє вести політичну та дипломатичну боротьбу за повернення окупованого Криму та зберегти територіальну цілісність України.

6. Виступає за невтручання влади в справи бізнесу

7. Гнап гарантує демонополізувати економіку шляхом переходу від олігархічної системи до економіки середнього класу.

8. Скасування депутатської недоторканості та впровадження дієвого механізму імпічменту президента.

9. Гнап обіцяє ратифікувати Римський статут та звернутися в Міжнародний кримінальний суд. Це дасть змогу зупинити військове втручання та притягнути до відповідальності винних.

10. Нова воєнна доктрина, яка відповідати сучасним загрозам та дозволить дати відсіч агресорам.

Коментар політолога та журналіста Сергія Стуканова:

Рішення Дмитра Гнапа (колишнього журналіста-розслідувача) балотуватися в президенти змусило багатьох в Україні, хто роками чекав на нові чесні обличчя, зітхнути з полегшенням: нарешті, вибір не обмежується опціями "погані, гірші й найгірші". Соціальний капітал Гнапа зміцнів іще більше після перемоги у праймеріз "Сили людей", яка в підсумку висунула його кандидатом та допомогла зібрати 2,5 млн гривень на заставу. Та вже два дні по тому спливла історія із притриманими Гнапом грошима "Слідства.інфо", яка не лише вдарила по репутації екс-журналіста, але й несамохіть підважила й зробила вразливою саму категорію "чесний молодий політик". Що стосується Гнапа, то на тлі закликів "Сили людей", аби він знявся та повернув партії гроші, говорити про його шанси не випадає. Втім, певний стартовий політичний капітал він все-таки заробить, і на парламентських виборах правдоподібно зможе знайти собі місце в якомусь списку або поборотися на мажоритарці.

Що відомо про Дмитра Гнапа?

Для багатьох Дмитро Гнап у першу чергу відомий журналіст-розслідувач, а віднедавна ще й кандидат у президенти. Проте кар’єру політика він розпочав ще на початку "нульових". 

Із 2001 до 2007 року Гнап був членом партії "Наша Україна". На своїй рідній Донеччині він балотувався в обласну раду, проте не пройшов. Також Гнап намагався потрапити і до Верховної Ради, але безуспішно.

Тут варто зазначити, з ким у той час працював Гнап. Донецький осередок "Нашої України" тоді очолював Антон Клименко, брат Олександра Клименка, який був міністром податків та зборів при Януковичу. Згодом Антон дуже швидко змінив "помаранчевих" на "біло-блакитних" та почав допомагати молодшому брату Олександру. "На жаль, для мене помилка в тому, що я не зміг тоді розгледіти, що Клименко стане зрадником, перейде на бік темних сил і стане одним із діячів режиму Януковича" - згадував Гнап у недавньому інтерв’ю. Після Майдану обидва брати втекли до Росії, а через рік Антон Клименко помер.   

Антон Клименко та Дмитро Гнап

Вийшовши з «Нашої України», Гнап починає займатися "незалежною" журналістикою. Тісно співпрацює із сайтом "Українська правда". У 2014 році Гнап стає співзасновником Громадського телебачення. Спеціалізацією кандидата в президенти стала розслідувальна журналістика – саме для цього в 2012 році він заснував агенцію «Слідство.інфо». Разом з іншими журналістами Гнап займався розслідуванням корупції у органах влади та гучних кримінальних злочинів. Програма "Слідство.інфо", окрім вищезгаданого Громадського, виходила також на "UA:Перший" та "Телеканал 24".

У 2016 році "Слідство.інфо" випустили свій один із найскандальніших матеріалів "Подвійне життя Президента" про панамські офшори Порошенка. Сам Гнап є активним критиком глави держави.

На початку цього року кандидат у президенти сам потрапив у гучний скандал через "Слідство.інфо". Справа в тому, що Гнап присвоїв собі 9 000 євро, які належали агенції. Ще в 2015 році "Слідство.інфо" отримали 15 000 євро премії. Частину цих коштів віддали волонтерами та витратили на потреби агенції, а решта 9 000 євро залишились у Дмитра Гнапа. Кошти пролежали в нього майже 4 роки, поки історія не вийшла назовні. Теперішня голова "Слідство.інфо" Анна Бабінець була впевнена, що гроші вже давно витрачені на потреби армії, куди і призначалися з самого початку. Наразі Гнап повернув гроші агенції, але скандальну історію почула вся країна. За його версією, про те, що гроші в нього у "Слідство.інфо" знали, їх збирались використати, коли настане «чорний день». "Те, що я вчасно не передав гроші, так, це моя лажа, я визнаю. Колись не вистачало часу, колись я думав, що нехай полежить" - так пояснював Гнап свою "лажу". У цій історії також варто врахувати, що з минулого року наш герой вже не є членом агенції «Слідство.інфо», тому багато трактували це як привласнення чужих грошей. Партія "Сила людей", кандидатом якої є Дмитро Гнап, навіть закликали його зняти свою кандидатуру та повернути їм 2,5 мільйони застави, проте він сказав, що цього не робитиме.

До слова, кандидатуру Гнап готовий зняти лише за однієї умови - якщо Андрій Садовий, Анатолій Гриценко та Святослав Вакарчук перед першим туром виборів об’єднаються та висунуть єдиного кандидата.

Декларація

За 2017 рік екс-журналіст заробив 1 076 625 тис. гривень.  977 461 гривень він отримав від зайняття підприємницькою діяльністю та 99 164 гривень гонорару. У банку Дмитро Гнап тримає 23 285 гривень, а його дружина Пономарьова Наталія – 73 602.

Також у неї єдине задеклароване авто – Hyundai Accent, який вона придбала в 2015 році за 403 тис. гривень.

Спільно з дочкою Вікторією Гнап кандидат у президенти володіє квартирою на 36 м кв. у Києві. У дружини, крім того, житло на 67 м кв у селі Софіївська Борщагівка на Київщині.

9000 євро, які Гнап забув перерахувати "Слідство.інфо", у декларації немає. Як він сам зазначив: "Ці гроші були публічні, ми про них публічно заявили. Люди знали, що вони у мене, але це не мої особисто гроші - тому я не вносив їх у декларацію".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ