Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

«До зброї, браття»: для бійців АТО підготували збірку поезій зв’язкової УПА

Сьогодні, 19 травня, у Львівському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України відбудеться презентація збірки поезії української поетеси, громадсько-політичної діячки, учасниці визвольних змагань, зв’язкової УПА, багаторічного політв'язня Катерина Мандрик-Куйбіди.

Поетичну збірку представить син поетеси, український політичний діяч Василь Куйбіда.

Як зазначила кандидат політичних наук, доцент кафедри політичних наук і філософії, волонтерка, керівник мережі «Жінки-АТО Львівщина» Ірина Кіянка, яка є організатором презентації, ця поетична збірка Катерини Мандрик-Куйбіди зараз особливо актуальна в умовах нової російсько-української війни.

Варто додати, що перша презентація цієї поетичної збірки у Львові відбулася на День матері 14 травня. Тоді Василь Куйбіда представив бійцям АТО, волонтерам та матерям учасників бойових дій дві книги – збірку поезій мами та книгу про неї «Зв’язкова світів», яку написала Антонія Цвід.

«Збірка поезій Катерини Мандрик-Куйбіди «До зброї браття» видана  «Просвітою» і зроблена спеціально для наших воїнів АТО. У збірку увійшли поезії моєї мами, які написані під час перебування її у лавах УПА з 1944 до 1952 року, до того часу, поки її не посадили  в тюрму. Друга книга про неї, яку написала Антонія Цвід. Це повість-есей, дослідження і розмірковування над долею Катерини Куйбіди, яка була типовою для жінки Заходу України, вихованої в християнському дусі, з любов’ю до  свого краю, яка пройшла через війну в лавах УПА, потім тюрми, табори, поневіряння. В таборах її зробили інвалідом, але вона не скорилася», - сказав Василь Куйбіда.

За його словами, Катерина Мандрик-Куйбіда вижила завдяки любові до Бога і після пережитих поневірянь вона щонеділі вдягала українське вишиване вбрання і йшла до церкви.

«Мама ніколи не скаржилася. Дякувала Богу за долю і молилася навіть за ти, хто зробив її інвалідом, що мене, тоді ще молодого хлопця, дуже дивувало. Її судили як особливо небезпечного злочинця. На той час їй було 24 роки. Їй дали до 10 років суворого режиму в таборах НКВД в Абезь-Інта розташованих в Комі АРСР. Це вважалися табори смерті, бо за рік, фактично, весь склад ув’язнених оновлювався. За рік усі помирали. Те, що вона вижила – це напевно Божа воля», - переконаний Василь Куйбіда.

Книги Катерини Мандрик-Куйбіди під час першої презентації він подарував матерям полонених бійців, а також учасникам бойових дій.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, цього року 21 березня депутати Львівської обласної ради заснували обласну літературну премію імені Катерини Мандрик-Куйбіди.

Присудження премії передбачається трьом авторам за І, ІІ, ІІІ місця та переможцеві в номінації "Молода надія". Грошова винагорода лауреатів премії становить 50 000 грн, а саме: за І місце – 25 тис. грн, за ІІ місце – 15 тис. грн, за ІІІ місце – 9 тис. грн, заохочувальна премія в номінації "Молода надія" – 1 тис. грн.

Довідка.

Катерина Мандрик-Куйбіда – українська поетеса, політв’язень радянських таборів. Була членом ОУН з 1944 року та зв'язковою УПА.

25 жовтня 1950 року була арештована та засуджена, як «особливо небезпечний злочинець» на 10 років суворого режиму. Покарання відбувала у таборі для особливо небезпечних злочинців м. Абезь та м. Інта Комі АРСР. Звільнена з таборів на спецпоселення у 1956 році. Із спец поселення в Україну повернулася лише у 1964 році. У 1991 році була реабілітована.

Поетеса померла у 2014 році і похована у Львові на Личаківському цвинтарі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ