Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика  |  Cуспільство

Економічний форум у Криниці. День другий

У гірському польському містечку Криниця-Здруй триває триденний XXVI Економічний Форум. Провідна тема цього року – "Європа перед лицем викликів – об'єднані чи поділені?». Перший день закінчився нічним феєричним концертом музичної групи «Бревіс» Івано-Франківської обласної філармонії.

Народні та світові хіти, виконані у гуцульському стилі на різноманітних інструментах, в тому числі  і на трембітах,  викликали  захоплення у переповненого залу. Куратор Івано-Франківської області, народний депутат України Анатолій Матвієнко особисто контролював процес, його обласна делегація чи не найчисленніша з України, а сам він брав участь у двох панельних дискусіях.

До слова, львів’ян на Форумі теж багато. Найважливішою другого дня для всієї української делегації була зустріч – панель «Україна – Польша, 25 років сусідства та співпраці», в якій від української сторони брали  участь народний депутат, голова Комітету ВРУ Ганна Гопко та екс-прем`єр Юрій Єхануров, а Польщу представляли високопосадовці із Міністерства розвитку та МЗС. Коли польська сторона згадала тему трудових українських мігрантів у контексті співчуття та розуміння цієї проблеми на фоні російської агресії, наша голова Комітету із закордонних справ Ганна Гопко перфектною англійською їм відповіла: «Куріца не птіца, Польща не заграніца - так говорили колись росіяни. «Польща не країна, а одне непорозуміння» – говорив Сталін. Україна нині, як колись Польща, бореться із Росією за саму ідею української державності. І ми надіємося і на Вашу підтримку…. Колись тисячі польських трудових мігрантів виїхали до США, нині тисячі поляків працюють у Великобританії. І там вони отримують розуміння та співчуття. Ми хочемо, щоб і ви нас також розуміли… Ще недавно у нас не було армії, президента, українського уряду. Але у нас є народ, який хотів мати свою державу і бути у Європейській спільноті. Тепер у нас є потужна, велика армія, яка готова захищати країну. Але не буде вільної Польщі без вільної України. Ідея вільної та суверенної України повинна стати ключовою стратегією, місією Польщі. І тоді разом ми переможемо!». Це була насправді чудова промова.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка був заявлений як учасник панельної дискусії щодо транскордонної співпраці, але не прибув на Форумі. Замість нього, спільно із головою Комітету ВРУ Оксаною Юринець, взяв участь у Форумі Роман Матис, директор департаменту Львівської ОДА.  Також у залі був помічений був голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин із помічниками. Окрім того, у Форумі взяли участь відомий львівський бізнесмен (енергетична галузь) Зіновій Козицький, президент Інституту транскордонної співпраці Тарас Федак, екс-голова Львівської ОДА Мирон Янків.

Росіяни великою делегацією, сформованою здебільшого із представників, різноманітних вишів країни, зокрема  Інституту Європи Академії наук Росії, старалися опонувати українцям і пропагувати свої  ідеї. У більшості випадків це їм не вдавалося, на дискусії «Україна поле битви двох цивілізацій», яку вів відомий кримський журналіст Дмитро Казарін, мало не дійшло сутички. Цікавою була дискусія «Світ після Путіна», яку вів російський  журналіст Андрій Окара за участі колишнього помічника Путіна Андрія Ілларіонова, українського експерта Олега Соскіна та німецького «путінолога» Бориса Райстшустера. (Останній, до слова,  у вівторок, 13 вересня, матиме виступ у львівському Українському католицькому університеті). Власне, як не намагався Андрій Ілларіонов прищепити присутнім думку, що Путін – це надовго, інші експерти не поділяли його позиції. У розпал дискусії у автора навіть склалося враження, що Ілларіонов виконує якусь спеціальну місію ФСБ.

Спеціально для Гал-інфо Юрій Кміть, Криниця-Здруй, Польща.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ