Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Експерти пояснили, хто має право працювати в аптеці

Особи, які здійснюють роздрібну торгівлю лікарськими засобами, повинні мати два основних документи, передає УНН із посиланням на галузеве видання apteka.ua

Йдеться, зокрема, про:

- документ про вищу освіту не нижче першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю «Фармація»;

- для фахівців з вищою освітою не нижче другого (магістерського) рівня — сертифікат провізора-спеціаліста, виданий закладом післядипломної освіти, або посвідчення про присвоєння (підтвердження) відповідної кваліфікаційної категорії.

Такі вимоги до осіб, які здійснюють роздрібну торгівлю лікарськими засобами, передбачені чинними Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), уточнили експерти.

Якщо Держлікслужба під час перевірки виявить порушення цих ліцензійних вимог - вона має право видати розпорядження про усунення порушень.

У разі невиконання розпорядження контролера - Держлікслужба має право анулювати ліцензію на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, поінформували експерти.

Нагадаємо, як з'ясували журналісти, українські аптеки беруть на роботу провізорів без фармосвіти, і вчать їх "напарювати" покупцям дорогі ліки.

З метою змінити ситуацію, депутати ВРУ зареєстрували так званий "аптечний законопроект". Документ, серед іншого, передбачає, що серед засновників аптечного бізнесу обов’язково повинні бути люди з вищою фармацевтичною освітою.

Також документ пропонує обмежити розміщення аптек в Україні на відстані не ближче, ніж 300 метрів одна від одної. Однак, така норма не буде розповсюджуватися на українські селища та села.

УНН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ