Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Громадські організації отримають фінансову підтримку від міста

У четвер, 4 лютого, на пленарному засіданні сесії Львівської міської ради затвердили програми про надання фінансової підтримки на оренду приміщень громадським організаціям, а також про надання фінансової підтримки на реалізацію соціально-культурних проектів «Зробимо Львів кращим», інформує прес-служба ЛМР.

Конкурс соціально-культурних проектів у Львівській міській раді проводиться з 2007 року і є успішним прикладом співпраці громадських організації та Львівської міської ради. Кожного року кілька десятків громадських організацій отримують фінансову підтримку на реалізацію соціально-культурних проектів на конкурсній основі по напрямках: культура, соціальний захист, розвиток громадянського суспільства, робота з молоддю, туризм. За період 2007-2015 рр. на конкурс було подано 1120 проектних пропозицій, із них підтримано 375, тобто приблизно кожен третій проект. В 2015 році на конкурс надійшло 89 заяв, з яких підтримку отримали 36.

Програма щодо надання фінансової підтримки на оренду приміщень громадським організаціям створена з метою створення сприятливих передумов для розвитку громадських організацій, які виконують суспільно значимі для міста функції, надання їм матеріально-фінансової підтримки на виконання суспільних завдань через забезпечення можливості користування ними приміщеннями, що перебувають у власності територіальної громади м. Львова, відповідно до їх статутної діяльності.

«Інше питання - це запуск нової версії конкурсу соціально – культурних проектів. Відтепер конкурс матиме назву «Зробимо Львів кращим». Суттєво спрощену систему подання заявок – відтепер жодного паперу та довідок, лише заповнена та надіслана в електронному вигляді аплікаційна форма. Розширено сферу застосування, додано освіту, охорону здоров’я та громадські простори. Конкурс стартуватиме 1 березня і триватиме до 25 березня. Отже, тепер громадські організації, які мають ідеї, як покращити наше місто, мають можливість отримати кошти на їх реалізацію. Для громадських організацій, які орендують комунальне майно достатньо буде подати заповнену аплікаційну форму, вона буде розміщена на сайті міської ради і подати для участі в конкурсі електронно і паперовий варіант в Центр надання адміністративних послух», - розповів Юрій Лукашевський, в.о. начальника управління «Секретаріату ради».

Прийом заявок на конкурс соціально-культурних проектів “Зробимо Львів кращим“ на 2016 рік проводиться у період з 1 по 25 березня 2016 року.

Пріоритети та пропонований розмір фінансової підтримки конкурсу мають бути узгоджені з профільними постійними комісіями Львівської міської ради.

Представлення проекту громадською організацією є обов’язковим, якщо сума фінансової підтримки становить понад 15 тис. грн.

Проекти, кошторис яких передбачає внесок третіх сторін у розмірі не менше 40 відсотків від суми, яку громадська організація просить від Львівської міської ради, отримують додатково 0,5 бала до середнього балу проекту.

Проекти від громадських організацій, які беруть участь у конкурсі соціально-культурних проектів у відповідній галузі вперше за останні 5 років, починаючи з 2010 року, отримують додатково 0,1 бала до середнього балу проекту.

За умови невикористання всіх коштів, передбачених на реалізацію цієї Програми, ці кошти можуть бути використані на дофінасування соціально-культурних проектів громадських організацій, які отримали фінансування від інших національних чи міжнародних грантодавців.

За результатами оцінювання начальник відповідного управління робить подання Львівському міському голові з пропозицією відзначити громадську організацію – автора кращого реалізованого проекту – дипломом Львівського міського голови.

Вручення дипломів Львівського міського голови за кращий реалізований проект відбувається щорічно на урочистій сесії міської ради з нагоди святкування Дня міста.

Метою даної програми є залучення людських та матеріальних ресурсів громадських організацій і впровадження інноваційних підходів до реалізації соціально-економічної та культурної політики на муніципальному рівні.

А також у цій ухвалі передбачено розширення сфери застосування цього проекту на такі галузі: освіта, охорона здоров’я, а також планування громадських просторів.

«Насправді в міській раді є багато ініціатив, направлених на покращення співпраці з громадськими організаціями, з громадянським суспільством в цілому. По конкурсу соціально-культурних проектів ми співпрацюємо з великим проектом, який фінансується Європейської Комісією, який називається «Громада в дії». Основна мета цього проекту - залучити максимальну кількість активних громадян, для покращення життя мешканців.

В рамках цього проекту ми дофінансовуємо ще окремий кошик, який називається «Якість життя». Тобто, для активних організацій, які готові об’єднати мешканців на такій партисипативній основі і влаштовувати різні заходи. Наприклад, на Заході популярні фестивалі вулиць. Коли мешканці певних районів, вулиць збираються та роблять фестини. Тобто, таких ініціатив, насправді, є багато і люди шукають можливість як їх реалізувати», - зазначив Олександр Кобзарев, директор КУ «Інститут міста».

На проект виділено близько 1 млн грн., половина з цієї суми за напрямком культура. А також проект ЄК надав близько 500 тис. грн. Спираючись на досвід попередніх років, на один проект виділяється, в середньому, 20-25 тис. грн.

«Це йдеться про дофінансування, тобто ми не фінансуємо проект цілком, ми лише додаємо кошти до проектів, які вже існують, які люди намагаються реалізувати своїми силами», - додав Олександр Кобзарев.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ